Ruiskun löytäminen -roolileikki

Ruiskun löytäminen -roolileikki

Suositellaan 1.–2.-luokkalaisille.

Tehtävä liittyy aihepiiriin, josta löytyy taustatietoa materiaalipankista, pdf-tiedostosta ”Miten käytät lääkettäsi oikein?”. Katso sieltä kohdasta Lääkkeisiin liittyviä vaaratilanteita.

Oppimistavoite

Tämän tehtävän tavoitteena on oppia toimimaan oikein, jos löytää neulan tai ruiskun.

Tehtävän kulku

Vaihe 1. Tehtävän pohjustukseksi opettaja voi hankkia apteekista lääkeruiskun ja -neulan ja näyttää oppilaille millaisia ne ovat. Keskustellaan ruiskujen ja neulojen oikeista käyttötavoista. Esimerkiksi ruiskuilla voidaan ottaa nestemäistä antibioottia oikea määrä. Neulan kanssa ruiskua käyttävät esimerkiksi diabeetikot pistäessään insuliinia.Vaihe 2. Lapset voivat kuitenkin löytää maasta myös huumeruiskuja. Keskustellaan, mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä.Mitä teet, jos löydät ruiskun ja/tai neulan?

- Ilmoita löydöstä aikuiselle, älä koske siihen itse.

Miksi ruiskuun/neulaan ei saa koskea?

- Ruiskussa voi olla haitallista ainetta tai neula voi pistää ja siitä voi tarttua vakaviakin tauteja.

Miten ruisku/neula hävitetään?

- Aikuinen laittaa sen muoviseen, tyhjään astiaan, eikä koske siihen itsekään paljain käsin. Sitten ruisku viedään apteekkiin tai hävityspisteeseen.Vaihe 3. Keskustelun jälkeen opettaja kertoo tarinan ruiskun löytämisestä. Kertomuksen jälkeen oppilaat tekevät tilanteesta näytelmän, jossa pyritään löytämään oikea toimintatapa. Opettaja voi tuoda näytelmää varten hanskoja ja ruiskuja.

Tulosta tarina Ympäristö siistiksi -kampanja (pdf).