Mitä itsehoitolääkkeet ovat?

Mitä itsehoitolääkkeet ovat? ingressi

Itsehoitolääkkeitä voidaan ostaa apteekista ilman reseptiä. Itsehoitolääkkeet ovat osa itsehoitoa. Esimerkiksi tavallisen flunssan oireita voi lievittää levolla, juomalla lämmintä, imeskelemällä sokerittomia kurkkupastilleja ja hengittämällä höyryä. Lisäksi tarvittaessa voi lievittää flunssan oireita myös itsehoitolääkkeillä.

Mitä itsehoitolääkkeet ovat?

Milloin itsehoitolääkkeitä voidaan käyttää?

Silloin, kun oireet viittaavat niin selkeästi lievään, itsehoitoon sopivaan sairauteen, ettei lääkärin arvioita tarvita. Esimerkiksi flunssaan liittyvää kuumetta voi alentaa kipulääkkeillä. Oireet ovat lieviä ja tilapäisiä. Esimerkiksi flunssaan liittyvää nenän tukkoisuutta voi lievittää nenäsumutteilla.

Lääkäri on todennut lääkityksen tarpeen aikaisemmin. Esimerkiksi siitepölyallergian takia ei ole välttämätöntä mennä joka vuosi lääkäriin, jos vaiva on aikaisemmin todettu ja ilman reseptiä saatavat lääkkeet ovat sopineet.

Apteekissa voidaan antaa neuvoja kotihoidosta ja itsehoitolääkkeistä tai voidaan myös ohjata lääkärin vastaanotolle.

Voiko itsehoitolääkkeistä olla haittaa?

Myös itsehoitolääkkeillä on haittavaikutuksia kuten kaikilla lääkkeillä. Itsehoitolääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä saattaa aiheutua haittoja. Esimerkiksi nenän limakalvoja supistavien nenäsuihkeiden käyttö aikuisilla ja yli 10-vuotiailla yli 10 päivän ajan ja 2−10-vuotiailla yli 5 päivän ajan saattaa vahingoittaa limakalvoa tai ylläpitää nenän tukkoisuutta. Itsehoitolääkkeiden pitkäaikainen käyttö saattaa peittää vakavamman sairauden oireet ja viivästyttää lääkäriin menoa.

Itsehoitolääkkeet eivät sovi kaikille

Lääkkeelle voi olla allerginen. Esimerkiksi allergisuus yleisesti haavojen hoitoon käytetylle basitrasiinia ja neomysiiniä sisältävälle voiteelle on varsin yleinen. Jotkut sairaudet voivat estää lääkkeiden käytön. Esimerkiksi astmaatikolle tulehduskipulääkkeet saattavat aiheuttaa kohtauksen. Lääkkeillä on yhteisvaikutuksia toisten lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi närästyslääkkeet estävät joidenkin antibioottien imeytymistä.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehaulla.