Onko lääkkeillä yhteisvaikutuksia?

Onko lääkkeillä yhteisvaikutuksia? ingressi

Lääkkeiden yhteisvaikutusten keskeisimpiä riskitekijöitä ovat käyttäjän ikä ja käytettyjen lääkkeiden määrä. Lääkkeet saattavat estää, vahvistaa tai muuttaa toistensa vaikutuksia.

Onko lääkkeillä yhteisvaikutuksia?

Täytyykö ruokavaliota muuttaa lääkitykseni aikana?

Yleensä ruokavaliota ei tarvitse muuttaa lääkityksen aikana. Tästä on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Esimerkiksi varfariinin käytön aikana erityisesti monien vihreiden kasviksien ja hedelmien käyttö pitäisi olla tasaista, jotta lääkityksen teho ei muutu.

Greippimehulla on yhteisvaikutuksia useiden lääkeaineiden kanssa. Maitotuotteiden kalsium voi estää joidenkin lääkeaineiden imeytymistä.

Voinko nauttia alkoholia lääkitykseni aikana?

Alkoholi ei sovi yhteen kaikkien lääkeaineiden kanssa. Sen vuoksi on syytä tarkistaa, voiko oman lääkityksen yhteydessä käyttää alkoholia. Alkoholin kohtuukäytöllä ei yleensä ole vaikutusta lääkkeiden tehoon.

Usein käytetyn alkoholin määrä vaikuttaa yhteisvaikutuksen voimakkuuteen; alkoholin suurkulutus ei sovi yhteen minkään lääkityksen kanssa.

Voinko olla auringossa tai käydä solariumissa lääkitykseni aikana?

Jotkut lääkkeet herkistävät ihoa auringonvalolle ja solariumin ultraviolettivalolle. Mikäli ihosi on herkistynyt lääkehoidon aikana auringonvalolle tai solariumin ultraviolettivalolle, neuvottele hoitavan lääkärisi kanssa tilanteestasi.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehaulla. Terveyskirjastosta löytyy tietoa terveydestä, sairauksista ja oireiden hoidosta. Hakusanalla ”lääkkeiden yhteisvaikutus” löytyy artikkeli lääkkeiden yhteisvaikutuksista.