Missä muodossa lääkkeitä annostellaan?

Missä muodossa ingressi

On olemassa monia erilaisia lääkemuotoja. Erilaisilla lääkemuodoilla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti lääke vaikuttaa ja mihin vaikutus kohdistuu. Nopeimmin lääke vaikuttaa, jos se annetaan suoraan suoneen.

Missä muodossa lääkkeitä annostellaan

Useimmat lääkkeet otetaan suun kautta, koska se on helppoa ja lääkkeen vaikutus saavutetaan suhteellisen nopeasti. Suun kautta otettavista lääkemuodoista yleisimpiä ovat tabletit ja kapselit. Aina lääkettä ei voi ottaa suun kautta. Esimerkiksi lasten voi olla vaikea niellä tablettia, minkä vuoksi lääkkeitä on olemassa myös nestemäisenä, liukenevina tabletteina tai jauheina. Oksentelevalle potilaalle voidaan käyttää esimerkiksi peräpuikkoja tai pistää lääke lihakseen tai ihon alle.

Joskus on tarpeen saada aikaan vain paikallinen vaikutus. Astmalääke vaikuttaa kehukoihin ja ihovoiteet vaikuttavat pääasiallisesti vain siihen kohtaan, johon niitä levitetään. Jokaiseen lääkemuotoon liittyy erilaisia huomioitavia asioita ja siksi oman lääkkeen pakkausseloste kannattaa aina lukea huolellisesti.