Peräsuoleen annosteltavat lääkemuodot

Peräsuoli ingressi

Peräsuoleen annosteltu lääke imeytyy verenkiertoon huonommin kuin suun kautta annettu lääke, minkä vuoksi peräpuikot ja peräruiskeet eivät ole ensisijaisia lääkemuotoja. Niiden etuna on kuitenkin mahdollisuus lääkitä myös oksentelevaa, kouristelevaa ja tajutonta lasta. Joskus peräsuoleen annosteltavia lääkkeitä käytetään tilanteissa, joissa lapsi ei suostu ottamaan esimerkiksi oraalinestettä nielemisvaikeuksien tai maun takia. Osa peräsuoleen annosteltavista lääkkeistä vaikuttaa peräsuolessa paikallisesti.

Peräsuoleen annosteltavat lääkemuodot

Peräpuikkojen käyttö

Erityisesti pienillä lapsilla peräpuikkoja (suppoja) käytetään kivun ja kuumeen lääkinnässä. Tällöin lääkeaine imeytyy peräsuolesta verenkiertoon. Peräpukamia hoidettaessa vaikutus on paikallinen.

Peräpuikko poistetaan pakkauskääreistään ja työnnetään peräaukosta kokonaisuudessaan peräsuoleen. Peräpuikko on vietävä tarpeeksi syvälle, jotta se ei luiskahda takaisin – niin pitkälle, että se tuntuu liikkuvan suurempaan tilaan. Tällöin se on ohittanut peräaukon sulkijalihaksen ja on oikeassa kohdassa. Tärkeää on, että peräsuoli olisi tyhjä ulosteesta lääkettä annosteltaessa. Lapsi voi maata kyljellään jalat koukussa tai selällään jalat vatsan päälle vedettyinä. Mitä rentoutuneempana lapsi osaa olla, sitä vähemmän puikon asettaminen tuntuu ja sitä helpompaa se on viedä peräsuoleen. Peräpuikon kärkeä voi liukastaa esimerkiksi perusvoiteella, jolloin se on miellyttävämpi asettaa paikoilleen. Jos peräpuikko tarvitsee puolittaa, se suositellaan tehtäväksi pituussuunnassa.

Monet kipuun käytettävät peräpuikot säilyvät huoneenlämmössä. On olemassa myös peräpuikkoja, jotka säilytetään jääkaappilämpötilassa, joten säilytystiedot kannattaa katsoa pakkauksesta.

Peräruiskeiden käyttö

Nestemäisiä peräruiskeita voidaan käyttää esimerkiksi lapsen ummetuksen hoitoon, jolloin lääke vaikuttaa paikallisesti peräsuolessa. Myös epilepsiaa sairastavalle lapselle voidaan joutua antamaan peräruiske kohtauksen aikana. Tällöin lääke imeytyy verenkiertoon.

Lääke on yleensä pakattu pieneen ruiskuun, jossa on peräsuoleen työnnettävä lyhyt putki. Putken päätä kannattaa rasvata hieman esimerkiksi perusvoiteella. Lapsi asetetaan kyljelleen jalat koukistettuina eteenpäin. Lasta kannattaa pyytää rentoutumaan, jotta ruiskeen laitto ei tuntuisi epämiellyttävältä. Putki työnnetään peräaukosta peräsuoleen (aivan pienillä lapsilla vain puolet putkesta) ja ruiskun sisältämä lääkeliuos puristetaan peräsuoleen. Kun kaikki lääkeaine on saatu ulos ruiskusta, ruisku vedetään ulos peräsuolesta edelleen kokoon puristettuna, jotta lääkeliuos ei pääse takaisin ruiskun sisälle.

Peräruiskeet säilytetään yleensä huoneenlämmössä ja ne säilyvät pakkauksessa olevaan päivämäärään asti.