Silmiin

Silmiin ingressi

Silmätippoja ja -voiteita käytetään lasten lääkinnässä erityisesti silmätulehdusten ja allergisten silmäoireiden hoidossa. Tipat ja voiteet laitetaan silmään, alaluomen alle. Siitä ne leviävät silmän liikkeiden mukana vaikuttamaan paikallisesti. Joskus silmävoidetta levitetään myös tulehtuneelle silmäluomelle. Tippoja voi olla sekä pullossa että kerta-annospipeteissä.

Silmiin laitettavat lääkemuodot

Silmätippojen ja -voiteiden käyttö

Lääkkeen laitto aloitetaan käsien pesulla. Jääkaapissa säilytettävää tippapulloa kannattaa lämmittää ensiksi hieman käsien välissä, jotta tippojen laitto ei tuntuisi epämiellyttävältä.

Lapsi asetetaan selin makuulle, pää taaksepäin kallistettuna. Tämän jälkeen tippapullo tai voidetuubi viedään silmän lähelle koskematta pullon tai tuubin kärjellä mihinkään. Lasta pyydetään suuntaamaan katse ylöspäin ja alaluomea venytetään varovasti alaspäin, jolloin silmän ja alaluomen väliin muodostuu pussi. Lääke tiputetaan tähän pussiin. Silmää kannattaa pitää kiinni hetken ajan ja painaa sormella silmän nenän puoleista nurkkaa. Näin estetään tippojen valuminen kyynelkanavaa pitkin nenänieluun ja tehostetaan lääkkeen vaikutusta. Mikäli tippoja täytyy annostella useampia, niiden välissä kannattaa pitää tauko. Heti perään laitettuna tipat valuvat silmästä pois.

Silmä on herkkä elin ja se voi mennä väkisin kiinni vieraan esineen lähestyessä. Jos katseen ylösnostaminen ei auta tai lapsi ei muuten anna laittaa tippoja, voi kokeilla seuraavaa: lasta pyydetään sulkemaan silmä ja tippa tiputetaan luomien väliseen rakoon. Tämän jälkeen lapsi avaa silmänsä ja tippa valuu raosta silmään. Näin tehdään tippa kerrallaan. Silmävoiteen annossa tätä keinoa ei voi käyttää.

Lääke säilyy joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Säilytyslämpötila käy ilmi pakkauksesta. Silmätipat ja voiteet säilyvät pullon tai tuubin avaamisen jälkeen yleensä yhden kuukauden. Kerta-annospipetit ovat nimensä mukaisesti yhteen annostelukertaan tarkoitettuja. Avaamattomina pipetit säilyvät pakkauksessa ilmoitettuun päivämäärään asti. Tarkat tiedot lääkkeen käytöstä löytyvät pakkausselosteesta.