Suoneen, lihakseen tai ihon alle injektoitavat lääkkeet

Pistokset ingressi

Pistoksia eli injektioita voidaan antaa suoraan suoneen, lihakseen tai ihon alle. Näistä ihon alle pistettävä injektio on kotihoidossa yleisimmin käytetty lääkemuoto.

Injektiot etc

Injektionesteiden käyttö

Injektionesteitä käytetään lapsilla pääasiassa diabeteksen hoidossa. Insuliini on nesteen muodossa ja se injektoidaan eli ruiskutetaan ihon alle rasvakudokseen, josta se pääsee imeytymään verenkiertoon. Yleensä annostelussa käytetään insuliinikynää. Neste on kynän sisällä olevassa säiliössä. Kynän päässä on vaihdettava neula. Insuliinia voi annostella myös kehon ulkopuolella mukana kannettavan insuliinipumpun avulla. Pumppu annostelee sähkömoottorin avulla tarvittavan määrän insuliinia ihoon kiinnitettävän katetrin kautta.

On tärkeää, että lapsi pistää itse insuliininsa sairastumisensa alusta lähtien aivan pieniä lapsia lukuun ottamatta. Insuliinikynää tulee ravistaa ennen käyttöä. Tällöin säiliön nesteessä on tasaisesti insuliinia. Annos ilmoitetaan yksiköissä ja niiden määrä on säädettävissä kynän päästä. Aina yksikkömäärää ei tarvitse säätää erikseen, vaan se voidaan säätää jollekin vakiotasolle.

Lääke pistetään lapsilla reiden ulkosivuun, pakaran yläosaan tai vatsan alueelle. Paikan vaihtaminen on tärkeää, jotta ihon alle ei pääse syntymään kovettumia, joista insuliini imeytyy verenkiertoon hitaammin. Ihoa kerätään sormien väliin ja neula työnnetään ihon läpi rasvakudokseen. Annos vapautetaan kynän päästä nappia painamalla. Neula pidetään muutaman sekunnin ajan paikallaan ja vedetään ulos. Pistoskohtaa voi kevyesti hieroa, jotta lääkeaineen imeytyminen tehostuu. Neula vaihdetaan pistoksen jälkeen, vähintään kerran vuorokaudessa.

Injektionesteet säilytetään yleensä jääkaappilämpötilassa. Ne eivät saa jäätyä. Käyttöönotetut insuliinikynät säilyvät huoneenlämmössä kuukauden. Kyniä on erilaisia ja niiden käyttöohjeet voivat poiketa toisistaan. Tarkat ohjeet löytyvät pakkausselosteesta.