Ulkoisesti käytettävät lääkemuodot

Ulkoisesti ingressi

Erilaisia voiteita ja geelejä käytetään ihon hoitoon ja kosteuttamiseen sekä ihottumien hoitoon ja yli 12-vuotiaille myös paikalliseen kivunlievitykseen. Rasvapitoisuus vaihtelee voiteissa: voiteet ovat rasvaisempia kuin emulsiovoiteet. Geelit ovat yleensä kirkkaita ja hieman hyytelömäisiä.

Ulkoisesti käytettävät lääkemuodot

Emulsiovoiteiden, voiteiden ja geelien käyttö

Ihon hoitoon tarkoitetut perusvoiteet levitetään puhtaalle iholle, mieluiten pesun jälkeen ihon ollessa vielä hieman kostea. Niitä voi käyttää joka puolelle kehoa.

Lääkkeelliset valmisteet levitetään puhtaalle, kuivalle ja ehjälle iholle. Niitä käytetään vain määrätyllä alueella. Kädet täytyy pestä lääkkeen levittämisen jälkeen, jotta lääkettä ei joudu silmiin. Voiteiden ja geelien kannattaa antaa imeytä hetken ajan ennen kuin iho peitetään vaatteilla. Lapselle kannattaa kertoa, että voideltua kohtaa ei saa koskettaa. Näin lääkettä ei pääse lapsen silmiin tai suuhun.

Useimmat voiteet ja geelit säilytetään huoneenlämmössä. Säilytys ja säilyvyys kannattaa varmistaa pakkauksesta.

Lääkeshampoiden käyttö

Lääkeshampoita käytetään esimerkiksi täiden häädössä sekä hiuspohjan hilseilyn hoidossa. Shampoo vaikuttaa paikallisesti hiuspohjassa.

Lääkeshampoo hierotaan hiuspohjaan. Vaikutusajan jälkeen shampoo huuhdotaan hiuspohjasta ja hiuksista huolellisesti vedellä. Shampoota ei saa mennä silmiin. Jos lääkeshampoota kuitenkin joutuu silmiin, se tulee huuhtoa pois runsaalla vedellä. Pakkausselosteesta kannattaa tarkastaa, tuleeko hiukset pestä tavallisella shampoolla ennen käsittelyä. Joskus käsittely on toistettava. Shampoo säilyy huoneenlämmössä.