Otanko lääkkeen ruuan kanssa vai ilman?

Otanko lääkkeen ruuan kanssa vai ilman ingressi

Ruokailu voi lisätä, vähentää tai olla vaikuttamatta lääkkeen imeytymiseen. Yleensä lääkkeet imeytyvät nopeammin tyhjään vatsaan otettuina. Suurimmalla osalla lääkkeistä lääkkeenoton ajoituksella ruokailuun nähden ei kuitenkaan ole merkitystä lääkkeen tehon kannalta. Lääke kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, jos näin voi estää haittavaikutuksia, esimerkiksi joidenkin antibioottien aiheuttamaa mahaärsytystä.

Otanko lääkkeen ruuan kanssa vai ilman?

  • Ruokailu voi lisätä, vähentää tai olla vaikuttamatta lääkkeen imeytymiseen.
  • Yleensä lääkkeenoton ajoituksella ruokailuun nähden ei ole merkitystä lääkkeen tehon kannalta.
  • Tyhjään mahaan tarkoittaa, että lääke on otettava vähintään tunti ennen ruokailua tai 2–3 tuntia ruoan jälkeen.
  • Aterian yhteydessä lääke tulee otetuksi, kun syö esimerkiksi voileivän samaan aikaan lääkkeen kanssa.
  • Ennen ateriaa otettava lääke otetaan 15–30 minuuttia ennen ruokailua.

Joitakin lääkkeitä käytetään ruokailuun liittyvien ongelmien hoitoon, jolloin niiden ottamisaika on tarkoin määritelty ruokailun suhteen. Esimerkiksi närästykseen käytetty sukralfaatti otetaan tuntia ennen ruokailua, mikäli närästys liittyy maha- tai pohjukaissuolihaavaan, ja tunti aterian jälkeen, mikäli närästys liittyy ruokatorvitulehdukseen.

Lääkkeen ja ruokailun välistä suhdetta kuvataan monenlaisin termein

Tyhjään vatsaan ottaminen voidaan varmistaa sillä, että lääke otetaan tunti ennen ruokailua, jolloin lääke ehtii imeytyä tyhjästä vatsasta ennen syöntiä. Jos lääke otetaan vasta syönnin jälkeen, se tulee ottaa 2–3 tuntia ruokailun jälkeen, jotta ruoka ehtii poistua mahalaukusta.

Ennen ateriaa tarkoittaa sitä, että lääke otetaan noin 15–30 minuuttia ennen ateriaa. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi diabeteslääkkeistä ateriainsuliinit.

Aterian yhteydessä ohjeen noudattaminen tulee täytettyä, jos syö lääkkeenoton yhteydessä esimerkiksi voileivän. Välttämättä ei siis aina tarvita suurempaa ruokailua.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehaulla.