Akne

Akne ingress

Akne är en vanlig sjukdom i talgkörtlarna, som hör puberteten till och i allmänhet går över av sig själv. Akne förekommer oftast i ansiktet, på axlarna och övre delen av bröstkorgen. Man vet inte exakt vad som orsakar akne, men det ligger både ärftliga och hormonella faktorer bakom. Akne förekommer i olika form och svårighetsgrad. Akne smittar inte.

Akne

Symtom

Då talgkörtlarna täpps till uppstår det pormaskar och finnar på huden. Dessa kan också bli inflammerade. Djupt liggande varhärdar kan orsaka ärr i huden.

Förebyggande vård

Det är svårt att förebygga akne och uppskattningsvis får cirka 50 procent akne i pubertetsåldern. Forskning har inte kunnat bevisa att något som helst födoämne skulle förvärra det. En sund och balanserad kost inverkar på hudens skick. Tobaksrökning har däremot skadlig inverkan på huden, men tobaksrökning har inte konstaterats förvärra uppkomsten av finnar. Svettning som uppkommer vid idrott inverkar inte på aknen. Det är oklart vilken effekt stress har. Aknen kan förvärras just före menstruation. Akne beror inte på bristfällig hudvård.

Behandling

Aknehud ska varsamt rengöras morgon och kväll med vatten, tvål eller antibakteriell tvättlösning. För att undvika att huden torkar ut för mycket kan man som fuktighetskräm på morgonen använda en baskräm som innehåller mycket vatten. Fet kosmetik som täpper till hudens porer bör undvikas. Man ska undvika att klämma eller gnugga finnarna.

Behandlingen av akne ska påbörjas genast när symtomen inträder. Man bör bereda sig på att det kan ta flera veckor eller månader innan man ser något resultat. Läkemedel för egenvård som fås receptfritt på apoteket (t.ex. benzoylperoxid i form av gel eller salva) öppnar tilltäppta porer och förhindrar bakterietillväxt. Preparaten används i allmänhet 4–6 veckor 1–2 gånger per dag. Under behandlingen ska huden skyddas från sol, eftersom den är känsligare för solljus och lätt bränns. Undvik att få läkemedel på kläderna, eftersom det kan bleka tyget eller göra det skört.

Om det finns många varhärdar eller röda, djupa inflammerade härdar i huden eller om egenvården inte ger resultat inom några veckor, är det bäst att besöka läkare. Det finns många slags receptbelagda läkemedel som används i behandlingen av akne. De används som salva, lösning eller som preparat som tas genom munnen (t.ex. antibiotikumet clindamycin, hormonpreparat och isotretinoin). Största delen av de unga får hjälp av de läkemedel som ordineras av läkare.

Mer information

Du hittar information om ett läkemedel under handelsnamnet i Fimeas läkemedelssökning. Sök efter läkemedlens handelsnamn utifrån den verksamma läkemedelssubstansen i FPA:s läkemedelssökning.

I Hälsobiblioteket (Terveyskirjasto) kan du söka information enligt sjukdomens namn (på finska).

Basinformation om rätt användning av läkemedel finns i Hur använder du ditt läkemedel rätt.