Marjaanan tarina

Marjaana ingressi

Marjaana on 10-vuotias ujo tyttö. Perhe muutti paikkakuntaa vanhempien työn perässä vuosi sitten ja uuden koulun myötä kouluun lähtö vaikeutui. Ennestään ujosta tytöstä tuli sulkeutunut ja itkuinen. Lisäksi hän valitti jatkuvasti kipeää vatsaa.

Marjaanan tarina

Marjaanasta oli tuskallista ja ahdistavaa olla erossa vanhemmistaan koulupäivän ajan ja hän pelkäsi vanhempiensa joutuvan auto-onnettomuuteen. Kun hän alkoi pelätä yksin jäämistä myös kotona ja näki painajaisunia, vanhemmat varasivat ajan tutulle lääkärille. Lääkäri teki alustavan diagnoosin eroahdistushäiriöstä ja lähetti Marjaanan lastenpsykiatrille, jonka johdolla aloitettiin hoito.

Hoitosuunnitelma tehtiin 15 viikon ajaksi ja siihen kuuluu viikoittainen tunnin terapiaistunto. Istunnoissa Marjaana ja terapeutti etsivät yhdessä selviytymiskeinoja ahdistuksen voittamiseksi. Ahdistusdiagnoosista ja hoidosta kerrottiin opettajalle ja kouluterveydenhuoltoon.

Koska Marjaana oli ollut koulusta poissa lähes kolme viikkoa, täytyi miettiä, miten poissaolosta kerrotaan muulle luokalle. Yhdessä sovittiin, että opettaja kertoo Marjaanan olleen sairaana ja hän saa itse kertoa tarkemmin sairaudestaan niin halutessaan. Opettaja karsi opetussuunnitelmastaan luokan edessä esiintymiset syyslukukauden ajaksi. Sen sijaan päivän lopuksi otettiin tavaksi pelata jotakin yhteishenkeä kohottavaa peliä. Tämä helpotti Marjaanan paluuta mukaan ryhmään.

Edelleen Marjaana hakee turvaa vanhemmistaan eikä ole koulussa kovin mielellään. Koulun iltapäiväkerhossa hän kuitenkin tutustui toiseen, juuri paikkakunnalle muuttaneeseen tyttöön. Nyt koko päivä ei enää täyty ahdistavilla ajatuksilla, vaan Marjaana jopa suunnittelee lähtevänsä vierailulle ystävänsä luokse.