Akne ingressi

Akne on yleinen talirauhastiehyiden sairaus, joka liittyy murrosikään ja paranee yleensä itsestään. Sitä esiintyy yleisimmin kasvoissa, hartioissa ja rinnan yläosassa. Aknen aiheuttajaa ei tarkkaan tiedetä, mutta taustalla on perinnöllisiä ja hormonaalisia tekijöitä. Aknea on eri muotoja ja vaikeusasteita. Akne ei tartu.

Akne

Oireet

Talirauhasten tukkeutumisesta johtuen iholle syntyy mustapäitä sekä finnejä, jotka voivat myös tulehtua. Syvät ontelomaiset märkäpesäkkeet saattavat arpeuttaa ihoa.

Ehkäisy

Aknen syntymistä on vaikea ehkäistä ja arvioiden mukaan siitä kärsiikin noin 50 % murrosikäisistä. Tutkimusten perusteella ei ole voitu todistaa, että mikään ruoka-aine pahentaisi sitä. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa ihon kuntoon. Tupakoinnilla taas on haitallisia vaikutuksia ihoon, mutta finnejä tupakoinnin ei ole todettu pahentavan. Liikunnan aiheuttama hikoilu ei vaikuta akneen. Stressin osuus on epäselvä. Akne saattaa pahentua ennen kuukautisia. Akne ei johdu puutteellisesta ihonhoidosta.

Hoito

Akneiho puhdistetaan aamuin illoin hellävaraisesti, mutta huolellisesti vedellä, saippualla tai antibakteerisilla pesunesteillä. Ihon liiallista kuivumista voidaan välttää käyttämällä kosteusvoiteena aamuisin runsaasti vettä sisältävää perusvoidetta. Rasvaista, ihohuokosia tukkivaa kosmetiikkaa kannattaa välttää. Finnejä ei saa puristella eikä hangata.

Aknen hoitaminen aloitetaan heti oireiden ilmaannuttua. On varauduttava siihen, että tuloksien saaminen kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Apteekista ilman reseptiä saatavat itsehoitolääkkeet (esim. bentsoyyliperoksidi geelinä tai voiteena) aukaisevat tukkeutuneita ihohuokosia ja estävät bakteerien kasvua. Niitä käytetään yleensä 4–6 viikkoa 1–2 kertaa päivässä. Hoidon aikana iho täytyy suojata auringolta, sillä se palaa tavallista herkemmin. Lääkkeen joutumista vaatteille kannattaa varoa, sillä se saattaa vaalentaa tai haurastuttaa kangasta.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos iholla on paljon märkänäppylöitä tai punoittavia, syviä tulehduspesäkkeitä tai jos itsehoito ei tehoa muutamassa viikossa. Aknen hoidossa käytettäviä reseptilääkkeitä on monenlaisia. Niitä käytetään voiteina, liuoksina tai suun kautta otettavina valmisteina (esimerkiksi antibiootti klindamysiini, hormonivalmisteet ja isotretinoiini). Lääkärin määräämistä lääkkeistä löytyy apu suurimmalle osalle nuorista.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?