Minnan tarina

Minna ingressi

Minna on 9-vuotias ala-asteen toisella luokalla oleva koululainen. Hänellä on ajoittain voimakkaasti oireileva atooppinen iho, ruoka-aineallergioista maito-, vilja- ja kananmuna-allergia sekä astma. Astmalääkitys Minnalla on ollut käytössä kaksivuotiaasta lähtien.

Minnan tarina

Minnan astmaa hoidetaan kahdella lääkkeellä. Säännöllisesti käytettävää hoitavaa astmalääkettä hän ottaa kaksi kertaa vuorokaudessa, aamuisin ennen kouluun lähtöä ja iltaisin ennen nukkumaan menoa. Keuhkoputkia avaava astmalääke on Minnalla mukana koulussa ja harrastuksissa. Avaavaa astmalääkettä hän ottaa vain tarvittaessa, jos ilmenee astmakohtauksen oireita. Kokemuksen myötä Minna osaa tunnistaa kohtausta edeltäviä oireita, joita ovat väsymys, yskä ja hengenahdistus.

Minnan molemmat astmalääkkeet ovat inhalaatiojauheita. Lääkkeen ottamista varten hän on opetellut astmahoitajan ja äidin kanssa oikeanlaisen hengitystekniikan: sisäänhengityksen on oltava voimakas ja nopea. Lääkkeen ottamistekniikassa hänellä ei ole ongelmia, mutta joskus otto saattaa unohtua. Onneksi näin ei käy usein, sillä Minna on motivoitunut huolehtimaan lääkityksestään. Kun hän käyttää hoitavaa lääkettä säännöllisesti, astma pysyy hyvässä tasapainossa, eikä hänen juurikaan tarvitse käyttää avaavaa lääkettä.

Minna on erittäin herkkä saamaan allergisia oireita eläinpölystä. Hän ei voi oleskella pitkään samassa tilassa kissojen tai koirien kanssa. Myös luonnonmateriaalit aiheuttavat oireita. Koululuokassa Minnan allergiat ovat otettu huomioon, eikä siellä ole luonnosta kerättyjä materiaaleja, pölyä kerääviä verhoja, mattoja tai huonekaluja. Lisäksi hänen vieressään ei istu lapsia, joilla on kotona eläimiä.

Luokka on yhdessä opettajan kanssa keskustellut astmasta ja lääkkeistä, minkä vuoksi luokkakaverit osaavat suhtautua positiivisesti Minnan sairauteen. Luokkatoverit tietävät myös miten toimia, jos hän saa astmakohtauksen. Kerran tyttöjen juostessa pölyävällä kentällä Minnan henkeä rupesi yhtäkkiä ahdistamaan ja tytöt osasivat saman tien juosta hakemaan hänen reppuaan, jossa tiesivät astmalääkkeen olevan.

Minna saa voimakkaita oireita ruoka-aineista, joille hän on allerginen. Kouluun on ilmoitettu hänen erikoisruokavaliostaan. Kuitenkin kerran Minna sai vahingossa lettuja, joiden valmistuksessa oli käytetty kananmunaa. Tästä seurasi voimakkaita vatsakipuja ja oksennusreaktio. Opettaja lähetti Minnan kotiin, jossa hän joutui huonovointisena odottamaan vanhempien kotiintuloa useita tunteja. Tapauksen jälkeen opettajat keskustelivat vanhempien kanssa ja heillä on nyt toimintaohjeet vastaavien tilanteiden varalle. Jos Minna saa koulussa allergisen reaktion, soitetaan aina vanhemmille. Jos reaktio on voimakas, hänet viedään terveyskeskukseen.

Liikuntatunneille Minna osallistuu luokkakavereiden tapaan. Hän on hyvin liikunnallinen ja harrastaa vapaa-ajallaan taitoluistelua luisteluseurassa. Minna ei ole astman takia joutunut rajoittamaan liikuntaharrastuksiaan. Joskus hän ottaa avaavaa lääkettä ennen liikuntaa. Aluksi Minnaa hävetti ottaa astmalääkettä kavereiden edessä, mutta nykyisin se on jo luontevaa.