Angiina (nielurisatulehdus)

Angiina ingressi

Angiina on streptokokki A-bakteerin (tai harvemmin C- tai G-ryhmän streptokokin) aiheuttama nielutulehdus. Sitä paljon yleisempi on flunssaan liittyvä viruksen aiheuttama nielutulehdus. Yleisimmin angiinaa esiintyy kouluikäisillä. Pienillä lapsilla nielutulehdus on usein viruksen aiheuttama (adenovirus), kun nuorilla nielutulehduksen aiheuttajana on toisinaan Epstein-Barr-virus (tautia kutsutaan mononukleoosiksi).

Angiina

Oireet

Tyypilliset oireet ovat kurkkukipu, korkeahko kuume, nielurisojen valkeat peitteet tai pilkut, kaulan aristavat ja turvonneet imusolmukkeet, päänsärky ja vatsakipu. Erityisesti lapsilla voi esiintyä myös pahoinvointia ja oksentelua. Oireet alkavat yleensä nopeasti.

Ehkäisy

Tulehdus tarttuu pääasiassa käsien välityksellä, joten käsien pesu on tärkeä ehkäisykeino.

Hoito

Hoitoon on syytä hakeutua, jos lapsella on korkea kuume ja voimakas kurkkukipu ilman muita oireita, kurkkukipuun liittyy hengitysvaikeutta tai puheen puuroutumista, lapselle ilmaantuu kuumetta silloin, kun jollakin perheessä on todettu streptokokkitulehdus tai kurkkukipuisella lapsella on hentoa, punertavaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla. Streptokokin aiheuttama nielutulehdus diagnosoidaan nieluviljelyllä tai pikatestillä. Jos tauti osoittautuu angiinaksi, sitä hoidetaan antibiootilla (V-penisilliini tai kefalosporiini). Angiina on syytä hoitaa kunnolla, sillä siitä voi seurata vakavia jälkitauteja esimerkiksi kurkkupaise, munuaistulehdus, reumakuume tai tulirokko.

Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi koko ajan tarpeeksi elimistössä eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin jo aikaisemmin ohi. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin.

Nielukipua voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä, kuten parasetamolilla. Jos ruoan nieleminen sattuu, kannattaa särkylääke ottaa noin puoli tuntia–tunti ennen ruokailua.

Erityishuomioita opettajille

Angiinaa sairastava lapsi voi palata kouluun vuorokauden kuluttua antibioottihoidon aloittamisesta, jos vointi sallii sen. Ainakin yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona ennen kouluun palaamista.

Angiinan voi sekoittaa viruksen aiheuttamaan mononukleoosiin. Mononukleoosi on tavallinen nuorilla. Mononukleoosiin ei ole parantavaa lääkehoitoa, vaan sitä hoidetaan oireenmukaisesti esimerkiksi kipulääkityksellä. Nesteen juomisesta tulee huolehtia. Oireet helpottuvat pääosin kymmenessä päivässä, mutta täysi toipuminen saattaa viedä jopa 2–3 kuukautta. Pikkulapsilla mononukleoosi voi mennä ohi huomaamatta tai aiheuttaa vain lievän kuumetaudin. Vanhemmilla lapsilla oireet ovat voimakkaammat.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?