Atooppinen ihottuma (Atooppinen ekseema, maitorupi)

Atooppinen ihottuma ingressi

Atooppinen ihottuma on yleinen ihosairaus, joka alkaa yleensä varhaislapsuudessa. Lapsen kasvaessa ihottuma usein lievittyy tai jopa häviää kokonaan, mutta se voi pahentua uudelleen nuoruus- tai aikuisiässä. Sen aiheuttajaa ei täysin tunneta, mutta taipumus periytyy osittain. Atooppinen ihottuma ei tartu.

Atooppinen ihottuma

Oireet

Atooppinen iho on kuiva ja helposti kutiava. Pahenemisvaiheessa iholle ilmestyy myös ihottumaa. Koululaisella ihottumaläiskiä ilmestyy useimmiten taipeisiin, niskaan, nilkkoihin ja ranteisiin. Tällöin puhutaan taiveihottumasta. Murrosiän ohittaneilla ihottumaa esiintyy yleisimmin käsissä, kasvoissa ja ylävartalossa. Atooppisen ihottuman vaikeusaste vaihtelee.

Hoito

Atooppisen ihottuman puhkeamista ei voi ennaltaehkäistä, mutta sen pahenemisvaiheita voidaan usein välttää. Joillakin potilailla hikoilu, liian rasvaiset voiteet, stressi tai karheat vaatteet voivat pahentaa oireita. Kouluikäisillä lapsilla allergiaselvitykset ovat harvoin tarpeen atooppisen ekseeman vuoksi. Pahenemisvaiheita voi myös ehkäistä oikeanlaisella kotihoidolla.

Atooppisen ihon hoidon perustana on säännöllinen ihon rasvaus, jo ennen pahenemisvaiheita. Iho rasvataan heti suihkun jälkeen, kun se on vielä kostea. Rasvaukseen käytetään mieluiten perusvoidetta, jossa on mahdollisimman vähän allergiaa aiheuttavia aineita, kuten hajusteita. Voiteen rasvaisuusaste valitaan ihon kunnon ja vuodenajan mukaan, esimerkiksi talvipakkasilla ihon kuivuessa on syytä valita rasvaisempi voide. Mikäli iho ärtyy, voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta (esim. hydrokortisoni) 1-2 viikon kuureina. Kortisoni lievittää ihon tulehdusreaktiota ja vähentää oireita, kuten kutinaa, turvotusta sekä punoitusta.

Atooppinen iho tulee pestä riittävän usein. Pesuaine ei saa kuivattaa tai ärsyttää ihoa. Pesuaineena voi käyttää öljymäistä tai voidemaista valmistetta ja myös perusvoiteet käyvät atoopikon puhdistusaineeksi. Atoopikon on hyvä käyttää silitettyjä, väljiä, ihoystävällisestä materiaalista valmistettuja vaatteita, jotka eivät hiosta. Niissä ei myöskään saa olla jäämiä pyykinpesuaineista. Sisäilman riittävästä kosteustasosta on huolehdittava ja makuuhuoneen tulisi olla viileä. Kesä ja aurinko yleensä rauhoittavat ihoa, kun taas kylmä ja kuiva ilma saattavat pahentaa ihottumaa. On tärkeää estää ihon raapiminen, ettei se mene rikki ja tulehdu. Atooppinen iho on tavallista alttiimpi bakteeri-, virus- ja sieni-tulehduksille. Kynnet kannattaa pitää lyhyinä.

Lääkäriin on syytä mennä, jos ihottuma ei parane kotihoidolla tai se uusii pian. Ihottuman pahenemisvaiheissa lääkäri voi määrätä erilaisia hoitoja. Näitä ovat mm. valohoidot, antihistamiinit, vahvemmat kortisonivalmisteet, antibiootit sekä erilaiset voiteet.

Erityishuomioita opettajille

Ihottuman pahenemisvaiheessa atoopikko ei aina voi osallistua liikuntatunneille, koska hikoilu voi pahentaa atooppista ihottumaa. Voi myös olla, että oppilas ei halua muiden näkevän ihottumaansa pukuhuoneessa, koska se voi aiheuttaa kiusaamista. On tärkeää, että atooppisesta ihottumasta kärsivälle oppilaalle annetaan liikuntatunnin jälkeen mahdollisuus sekä riittävästi aikaa suihkussa käymiseen ja ihon rasvaamiseen.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta löytyy tietoa herkän, kuivan ja atooppisen ihon hoidosta.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?