Mikon tarina

Mikon tarina ingressi

Mikko on 10-vuotias koulupoika. Hänellä on tyypin 1 diabetes ja käytössään pitkävaikutteinen insuliini, jota hän pistää illalla ennen nukkumaan menoa. Pitkävaikutteisella insuliinilla hän saa elimistöönsä tasaisen perusinsuliinipitoisuuden. Lisäksi Mikolla on käytössään nopeavaikutteinen pikainsuliini, jota hän pistää juuri ennen ateriaa.

Mikon tarina


Mikko on keskustellut insuliinin annoksista lääkärinsä kanssa. Hän käy säännöllisesti diabeteshoitajan luona, joka antaa neuvoja siitä, miten insuliinin annosta muutellaan elämäntilanteiden mukaan. Pistämään Mikko on oppinut jo pienenä diabeteshoitajan opastuksesta. Insuliinikynä on aina mukana.

Koulupäivän aikana Mikko pistää nopeavaikutteista insuliinia ruokailun aikana. Ennen liikuntatuntia hän syö pienen välipalan, jotta verensokeri ei laske liian alas liikuntatunnin aikana. Rankan liikunnan jälkeen hän saattaa lisäksi tarvita ylimääräisen välipalan tai suuremman ruoka-annoksen kotona. Koulunkäyntiavustaja muistuttaa verensokerin mittauksesta ja insuliinin pistämisestä tarvittaessa. Lievänkin flunssan aikana Mikon veren sokeripitoisuus saattaa nousta.

Opettaja on perehtynyt kouluterveydenhoitajan avulla diabeteksen hoitoperiaatteisiin ja keskustellut vanhempien kanssa hänen sairaudestaan. Myös koko luokan kanssa on keskusteltu diabeteksesta, sillä muut oppilaat ihmettelivät ruiskuja ja keskustelu ajautui huumeisiin. Nyt koko luokka tietää, että insuliini on Mikolle elintärkeää ja hänen kaverinsa osaavat myös kiinnittää huomiota, jos hän kesken leikkien tulee ärtyneeksi tai käyttäytyy hassusti.

Opettaja tietää, että sekava käytös voi olla merkki siitä, että verensokeri on laskenut liian alas. Onneksi näin ei ole käynyt kuin kerran, sillä Mikko on osannut huolehtia sairaudestaan hyvin. Vakavampien tilanteiden varalta on sovittu, että opettaja soittaa ensisijaisesti Mikon isälle, sillä hänen työpaikkansa on lähellä koulua ja hän voi tulla arvioimaan, onko tarpeen lähteä suoraan terveyskeskukseen.

Diabetes on pysynyt hyvässä hoitotasapainossa, eikä sairaus ole haitannut koulunkäyntiä. Mikko pitää erityisesti matematiikasta ja musiikista, ja onkin omien sanojensa mukaan niissä ”ihan pro”. Musiikista hän innostui niin, että aloitti kitaransoittoharrastuksen kansalaisopistossa.