Flunssa

Flunssa ingressi

Flunssa eli nuhakuume on viruksen aiheuttama yleinen sairaus. Erilaisia flunssaviruksia on yli 200 kappaletta. Lapset sairastavat flunssan keskimäärin 5–10 kertaa vuodessa, aikuiset 1–5 kertaa vuodessa.

Flunssa

Oireet

Flunssan oireita voivat olla nuha, kuume tai lievä lämmön nousu, yskä, kurkkukipu ja päänsärky.

Ehkäisy

Flunssavirukset leviävät pisaratartuntana tai suorana kosketustartuntana käsien kautta tai käsiteltyjen tavaroiden tai pintojen välityksellä. Flunssavirukset tarttuvat helposti ja parhaiten taudin alussa, jolloin potilaan oireet ovat vielä vähäiset. Flunssaa voi pyrkiä ehkäisemään pesemällä käsiä.

Hoito

Flunssa paranee yleensä itsestään. Jotta flunssa ei pitkittyisi, kannattaa levätä riittävästi ja nauttia kohtuullisesti nesteitä. Vesihöyryn hengittäminen voi helpottaa yskää ja tukkoista oloa, samoin sängyn päätypuolen kohottaminen. Hunaja saattaa helpottaa yskän oireita ja sitä kannattaa kokeilla etenkin yöllä häiritsevän yskän lyhytaikaiseen hoitoon. Hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille.

Jos kotikonstit eivät riitä, apteekista voi ostaa ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä, jotka helpottavat flunssaista oloa. Lääkitys valitaan sen mukaan, mitkä oireet vaivaavat.

  • Nuhaan voidaan käyttää limakalvoja supistavaa nenäsumutetta tai nenätippoja (esim. ksylometatsoliini). Lääkettä voi käyttää korkeintaan 10 päivää (alle 10-vuotiaille viisi päivää), sillä muuten lääke voi pahentaa nenän tukkoisuutta.
  • Päänsärkyyn ja kuumeeseen voi ottaa tilapäisesti kipulääkettä, kuten parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille.
  • Kurkkukipuun auttaa tehokkaimmin kipulääke. Oireita voi helpottaa myös imeskelemällä kurkkutabletteja. Joissakin apteekista saatavissa kurkkutableteissa on puudutetta ja desinfioivaa ainetta.
  • Yskä paranee yleensä itsestään eikä sitä tarvitse lääkitä. Yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella, koska niiden teho on nykytietämyksen mukaan kyseenalainen ja käytöstä voi aiheutua haittavaikutuksia.

Jos flunssa jatkuu pitkään eli yli kaksi viikkoa tai oireet vain pahenevat, kannattaa mennä lääkäriin. Lääkärin hoitoa vaativia oireita ovat mm. paineen tunne otsassa, yskään liittyvä kipu, hengenahdistus tai yskösten märkäisyys, nielemisvaikeudet sekä pitkään jatkuva tai korkea kuumeilu.

Niskajäykkyys, verenpurkaumat iholla ja tajunnan tason aleneminen vaativat nopeaa lääkäriin hakeutumista, koska ne voivat olla merkkejä henkeä uhkaavasta bakteeritulehduksesta (esim. verenmyrkytys tai aivokalvontulehdus).

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?