Influenssa

Influenssa ingressi

Influenssa on viruksen aiheuttama sairaus. Influenssaepidemian ajankohta vaihtelee vuosittain ja on yleensä joulu- ja huhtikuun välisenä aikana. Huippu osuu yleensä tammi-helmikuulle.

Influenssa

Oireet

Oireita influenssan alkuvaiheessa ovat useimmiten äkillisesti alkaneet korkea kuume, lihaskivut, päänsärky ja voipunut olo. Oireet ovat rajummat kuin tavallisessa flunssassa, vaikka muistuttavatkin flunssan oireita.

Ehkäisy

Influenssavirukset leviävät pisara- ja kosketustartuntana ja tarttuvat helposti. Influenssakautena kannattaa pestä käsiä usein.

Influenssaa voidaan ehkäistä myös rokotteella. Rokotteen saavat terveyskeskuksesta ilmaiseksi henkilöt, joiden terveydelle influenssa voi aiheuttaa tavanomaista suuremman riskin. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi henkilöt, jotka sairastavat diabetesta, astmaa tai muuta keuhkosairautta, sydän- tai verisuonisairautta, pitkäaikaista neurologista sairautta tai munuaisten vajaatoimintaa. Rokote voidaan antaa pistoksena lihakseen, ja lapsille ja nuorille annosteluvaihtoehtona on myös nenäsuihke. Rokote täytyy ottaa riittävän ajoissa ennen influenssakauden alkua, yleensä loka-marraskuussa, jotta suoja ehtii kehittyä. Rokote ei kuitenkaan aina suojaa influenssalta, koska virus saattaa muuntautua. Rokote ei myöskään suojaa tavalliselta flunssalta. Kananmuna-allerginen ei välttämättä voi ottaa rokotetta, koska se voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Hoito

Hyvä tapa hoitaa influenssaa kotikonstein on levätä ja juoda kohtuullisesti nesteitä. Influenssa kestää yleensä 10–14 päivää.

Lihas- ja päänsärkyä sekä kuumetta voi tarvittaessa lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä kuten parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä (ei kuitenkaan asetyylisalisyylihapolla). Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli korkea kuume jatkuu yli viisi vuorokautta, tauti pitkittyy tai olo pahenee. Yleisin influenssan jälkitauti lapsilla on äkillinen välikorvantulehdus. Jälkitaudit saattavat vaatia antibioottikuurin parantuakseen. Influenssan hoidossa käytetään myös viruslääkkeitä, jotka nopeuttavat paranemista 1–2 päivällä. Jotta lääkitys tehoaisi parhaiten, se täytyisi aloittaa heti oireiden alkuvaiheessa. Viruslääkettä voidaan käyttää estolääkkeenä erityistapauksissa esim. silloin, kun joku muu perheenjäsen on jo sairastunut. Influenssalääkkeet vaativat lääkärin reseptin.

Erityishuomioita opettajille

Kouluun tulee palata vasta, kun yleisvointi on hyvä. Yksi kuumeeton päivä ei välttämättä riitä toipumiseen, koska influenssa on raju tauti. Urheilemaan ei kannata lähteä vielä toipilaana.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?