Keuhkoputkitulehdus

Keuhkoputkitulehdus ingressi

Keuhkoputkitulehduksessa henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvolla on tulehdus, jonka aiheuttaa yleensä virus. Keuhkoputkitulehdus esiintyy yleensä flunssan yhteydessä.

Keuhkoputkitulehdus

Oireet

Tyypillisimmät oireet ovat yskä ja yskösten erittyminen. Yskä kestää useimmilla noin 2 viikkoa. Tavallisesti esiintyy myös muita oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, käheyttä, sekä yleisoireita, kuten päänsärkyä, lihaskipua, voimattomuuden tunnetta ja kuumetta.

Hoito

Hoito on oireenmukaista, sillä suurin osa keuhkoputkitulehduksista on virusperäisiä, jolloin tauti paranee useimmiten itsestään. Keuhkoputkitulehduksesta toipuminen voi kestää jopa 3–4 viikkoa. Lämmin juotava tai höyryn hengittäminen voivat helpottaa yskää. Yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella, koska ne eivät helpota oireita ja niihin voi liittyä haittavaikutuksia. Hunaja saattaa helpottaa oireita ainakin yöllä esiintyvän yskän lyhytaikaisessa hoidossa, mutta hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille.

Lääkäriin on syytä mennä, jos yskä pitkittyy tai paremman vaiheen jälkeen tila taas huononee, sillä tulehdus voi muuttua keuhkokuumeeksi. Lääkäriin on mentävä myös, jos hankaliin oireisiin liittyy kuume yli 38 astetta tai rintakipuja, tai mikäli yskökset muuttuvat verisiksi tai hengitys muuttuu vaikeaksi. Lääkäri arvioi tapauskohtaisesti, onko esimerkiksi antibioottihoito tarpeellinen. Antibioottihoito aloitetaan vain, jos taudin aiheuttaja on bakteeri.

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella. Keuhkoputkitulehdukseen sairastunut lapsi voi yskiä koulussakin useita viikkoja ja yskä voi estää lapsen liikuntatunnille osallistumisen.

Pitkittynyt yskä voi olla oire astmasta. Vanhempien kanssa on syytä keskustella, jos yskä jatkuu huomattavan pitkään.

Lisätietoja

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?