Kihomadot

Kihomadot ingressi

Kihomadot ovat erityisesti pienten lasten vaiva, mutta niitä esiintyy myös kouluikäisillä. Yleisesti niitä esiintyy epidemioina, jotka ovat viime aikoina lisääntyneet. Kihomadot asuvat paksusuolessa, josta naaraat laskeutuvat yöaikaan peräaukon suulle munimaan. Lapsen raapiessa kutisevaa aluetta madonmunia tarttuu sormiin, josta ne kulkeutuvat edelleen lapsen suuhun ja suolistoon. Elimistössä munista kehittyy sukukypsiä matoja, ja näin kiertokulku jatkuu. Munat leviävät pääasiassa likaisten käsien välityksellä lapsesta toiseen, mutta myös esimerkiksi ruuan, lelujen tai ovenripojen kautta. Munat pysyvät elossa viikkokausia esim. vuodevaatteissa.

Kihomadot

Jos lapsella todetaan kihomatoja, se ei ole merkki lapsen huonosta hoidosta tai huonosta hygieniasta. Tilanteesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa hoitopaikkaan tai kouluun, jotta mahdollinen epidemia tulee havaituksi ja hoidetuksi.

Oireet

Yleisin oire on peräaukonseudun kutina tai kipu varsinkin iltaöisin tai aamulla juuri herättyä. Alapää ärtyy raapimisen seurauksena. Oireet voivat olla myös epämääräisiä, kuten vatsavaivoja, kirvelyä virtsatessa, levottomuutta, unihäiriöitä tai yökastelua.

Ehkäisy

Tartuntoja voidaan ehkäistä huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta varsinkin epidemian aikana.

Hoito

Kihomadot häädetään apteekista saatavilla valmisteilla. Ilman reseptiä on saatavana pyrviiniembonaatti, joka annetaan kerta-annoksena painon mukaan. Valmiste tappaa kihomadot ja niiden toukat, mutta ei tuhoa munia. Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua, jolloin madoiksi kypsyneet munat tuhoutuvat. Kaikkien perheenjäsenten on syytä ottaa lääke, vaikka oireita ei olisikaan. Lääkärin määräyksellä on saatavilla myös mebendatsolia, mikäli pyrviiniembonaatilla ei ole saatu matoja häädettyä.

Lääkityksen lisäksi on tärkeää, että alusvaatteet, lakanat ja tyynyliinat pestään. Koti siivotaan perusteellisesti, esimerkiksi ovenrivat ja lelut pyyhitään. Vuodevaatteet ja patjat tulee tuulettaa. Normaali pyykinpesu riittää vuodevaatteille ja esimerkiksi uninallet voi pakastaa. Käsiä kannattaa pestä tavallista useammin ja kynnet kannattaa leikata lyhyiksi. Kynsien pureskelua pyritään estämään.

Erityishuomioita opettajille

Yhden lapsen kihomadot eivät aiheuta toimenpiteitä. Jos kihomatoja todetaan useammalla lapsella, pyydetään toimintaohjeet terveydenhoitajalta.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?