Korvatulehdus

Korvatulehdus ingressi

Puhekielen sanalla korvatulehdus tarkoitetaan yleensä äkillistä välikorvatulehdusta. Sitä esiintyy eniten alle 2-vuotiailla lapsilla. Myös kouluikäiset voivat sairastua korvatulehdukseen. Korvatulehdus tulee hyvin yleisesti flunssan jälkeen tai sen yhteydessä. Useimmiten se alkaa 3–4 päivän kuluttua flunssaoireiden alkamisesta. Aiheuttajana voi olla bakteeri tai virus.

Korvatulehdus

Oireet

Korvatulehduksen oireet vaihtelevat eri lapsilla hyvinkin paljon. Korvakipu on ainoa korvatulehdukseen viittaava oire, mutta korvatulehdus voi olla myös ilman korvakipua. Usein korvatulehdukseen liittyy tyypillisiä flunssan oireita, kuten kurkkukipua, nuhaa, yskää sekä kuumetta. Korvatulehdus voi aiheuttaa myös epämääräisiä yleisoireita, kuten ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja ripulia. Kouluikäisellä lapsella kuulon heikkeneminen voi viitata korvatulehdukseen.

Ehkäisy

Korvatulehdus kulkee usein käsi kädessä flunssan kanssa, joten sairastumista voidaan ainakin jossain määrin ehkäistä samoilla keinoilla kuin ylähengitystieinfektioita (mm. käsien peseminen). Tupakansavulle altistuminen lisää korvatulehdukseen sairastumisen riskiä. Ksylitolipurukumin sekä -mikstuuran käytön on osoitettu vähentävän korvatulehduksia.

Hoito

Jos lapsi herää yöllä korvasärkyyn, ei ole välttämätöntä lähteä viemään häntä heti lääkäriin. Hänelle voidaan antaa ensiavuksi apteekista ilman reseptiä saatavaa parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille. Nuhasumutteet ja -tipat saattavat helpottaa nuhaisen lapsen hengitystä, joten niitä voidaan käyttää muutaman päivän ajan.

Suurin osa korvatulehduksista on bakteerin ja viruksen aiheuttamia sekainfektioita. Korvatulehdus voi parantua itsestään, mutta korvakipuinen lapsi on kuitenkin syytä viedä lääkäriin. Lääkäri arvioi, tarvitaanko korvatulehdukseen antibioottihoito. Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi tarpeeksi elimistössä koko ajan eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin jo aikaisemmin ohi. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin. Lääkäri arvioi yksilöllisesti, tarvitaanko erillistä jälkitarkastuskäyntiä.

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?