Kyyn purema

Kyyn purema ingressi

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Täysikasvuisen kyykäärmeen pituus on 60–75 senttimetriä. Kyyn pää on litteä ja kolmikulmainen. Sen selässä on tavallisesti sahalaitainen kuvio, mutta se puuttuu aika yleisenä tavattavilta mustilta kyiltä, jolloin kyyn voi sekoittaa rantakäärmeeseen.

Kyyn purema

Kyitä tapaa varmimmin auringon lämmittämiltä kiviltä ja kannoilta. Kyy livahtaa yleensä pakoon ihmisen tieltä, mutta ahdistettuna se voi sihistä ja jopa purra. Purema on vaarallinen sekä lapsille että aikuisille. Henkeä uhkaavaksi myrkytys saattaa kehittyä etenkin lapsilla ja iäkkäillä.

Suomessa sattuu vuosittain 50–150 kyynpuremaa. Leudon ja runsaslumisen talven jälkeen määrä on suurempi ja myös lämmin kesä lisää kyynpuremia. Tämä johtuu siitä, että kyyt ovat talvehtineet leudon ja runsaslumisen talven aikana hyvin ja ovat lämpimänä kesänä liikkeellä aktiivisesti.

Oireet

Tyypillisesti puremajäljessä on kaksi 3–4 millimetrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pientä pistosreikää, jotka tulevat kahdesta myrkkyhampaasta. Myrkyn sisältämät kudosta vaurioittavat aineet aiheuttavat purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta heti pureman jälkeen. Puremakohta on aristava ja joskus iholle voi nousta rakkuloita. Myöhemmin potilaalle tulee yleisoireita kuten oksennuksia, ripulia, vatsakipua, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Allergisesta reaktiosta on kyse, jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta. Potilas voi mennä myös sokkiin.

Ehkäisy

Paras tapa suojautua kyyn puremalta on antaa sen varautua ihmisen tuloon. Kyy mieluummin pakenee kuin puree. Kyy ei kuule juurikaan ääniä, mutta se havaitsee maan tärähdykset jo kaukaa. Kävellessä kannattaa tömistellä jalkoja maata vasten. Pitkävartiset saappaat suojaavat kyyn puremilta kävellessä.

Hoito

Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi. Lapselle purema voi olla vaarallinen, ja siksi lapsipotilas toimitetaan aina sairaalaan, vaikka kyseessä olisi vain epäily kyyn puremasta.

Jos kyy puree, niin kannattaa välttää raajan liikuttelua ja tukea puremakohta lepoasentoon, ei koholle. Jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja kantaa uhri puremapaikalta. Purema-aluetta ei pidä koskea, eikä käsitellä millään tavoin. Puremakohdan imemisestä tai avaamisesta ei ole hyötyä myrkyn poistamiseksi. Pureman uhria on syytä rauhoittaa.

Jos saatavilla on hydrokortisonitabletteja tai antihistamiinitabletteja, voidaan niitä antaa potilaalle pakkauksen ohjeen mukaan. Huomioitavaa on, ettei näiden lääkkeiden tehosta ole tieteellistä näyttöä, joten potilaan viemistä hoitoon ei saa viivyttää. Potilaalle ei pidä antaa tulehduskipulääkkeitä.

Sairaalahoitoa tarvitaan, jos potilas on alle 15-vuotias, raskaana oleva, iäkäs tai vakavasti sairas henkilö. Sairaalahoitoa tarvitsee myös potilas, jolla on puremakohdassa voimakas paikallinen reaktio, hengenahdistusta tai pahoinvointia. Jos puremakohta on pään tai kaulan alueella, on vaarana hengitysteiden ahtautuminen turvotuksen vuoksi. Sairaalahoitoon kuuluu potilaan tilanne ja oireet huomioon ottaen nestehoitoa, suuria kortisoniannoksia, antibioottihoitoa ja käärmeseerumia. Myös rokotussuojasta on huolehdittava, sillä kyykäärmeen puremaan liittyy jäykkäkouristuksen mahdollisuus.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?