Matiaksen tarina

Matias ingressi

Matias on 15-vuotias koululainen. Hän on sairastanut migreenipäänsärkyä 4–5 vuoden ikäisestä alkaen. Lisäksi hänellä esiintyy taipumusta jännityspäänsärkyyn. Tällä hetkellä Matiaksella on migreenikohtaus noin kerran viikossa. Välillä hänellä on ollut parempia kausia, jolloin migreeniä on esiintynyt vain kerran kuukaudessa tai harvemmin. Taipumus migreeniin kulkee vahvasti suvussa.

Matiaksen tarina

Kun Matias oli pieni, äiti huomasi tulevan migreenikohtauksen ensimmäisenä silmistä. Ne alkoivat ikään kuin vetistää. Tilanteen edetessä poika ei jaksanut leikkiä, vaan vetäytyi pimeään huoneeseen lepäämään. Nyt vanhempana Matias osaa tunnistaa migreenin ensioireet ja toimia niiden mukaisesti. Migreeniä ennakoivista oireista ensimmäisiä on, että alkaa haukotuttaa ja sitten tuntuu, että ei saa happea riittävästi. Muita oireita ovat tunne siitä, että lihakset ”halvaantuvat”, ja makean mieliteko.

Varsinainen migreenikohtaus päänsärkyineen on niin voimakas, että Matias ei pysty sen aikana tekemään mitään muuta kuin lepäämään. Kohtaukseen liittyy myös auraoire, jolloin näkökenttä tuntuu hämärtyvän ja puhe voi takellella. Oksentelua Matiaksella esiintyy migreenikohtauksen yhteydessä vain harvoin. Kohtauksen kesto vaihtelee yleensä muutamasta tunnista vuorokauteen.

Lääkkeenä on käytössä ketoprofeeni. Myös ibuprofeeni- ja parasetamoli-valmisteita on kokeiltu, mutta ketoprofeeni on osoittautunut parhaaksi. Lääkkeettömistä hoitokeinoista lepo on tärkein. Kun migreenikohtaus iskee, Matias ottaa ensin lääkkeen ja menee sen jälkeen lämpimään kylpyyn noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen hän huuhtelee kasvonsa viileällä suihkulla ja menee nukkumaan hiljaiseen huoneeseen musta suojus silmillään. Jos yksi tabletti ei auta, hän uusii annoksen tunnin kuluttua ensimmäisen annoksen ottamisesta.

Migreeni vaikuttaa Matiaksen jokapäiväiseen elämään merkittävästi. Migreenin takia hänen täytyy noudattaa hyvin säännöllistä rytmiä. Erityisen tärkeää on nukkua riittävän pitkät, noin yhdeksän tunnin mittaiset yöunet. Tärkeää on myös mennä nukkumaan aina suunnilleen samaan aikaan, koska pitkät aamu-unet eivät korvaa menetettyä iltaunta. Jos unirytmit ovat menneet sekaisin viikonloppuna, tämä voi ilmetä maanantaina migreeninä. Säännöllisen unirytmin takia hän ei pysty harrastamaan lajeja, joissa harjoitukset olisivat myöhään illalla. Muutoin hän pystyy harrastamaan esimerkiksi liikuntaa normaalisti, kunhan vain pitää mielessään, että harjoituksiin ei kannata lähteä, jos migreenikohtauksen ensioireita on havaittavissa. Myös ruokailurytmin on oltava säännöllinen. Koska koulussa ei ole tarjolla välipalaa, Matiaksella on usein mukanaan esimerkiksi keksejä.

Ruoka-aineista migreenikohtauksen laukaisevat maksalaatikko sekä runsas tumman suklaan syöminen. Myös tietyt tuoksut ja voimakkaat lämpötilan muutokset, esimerkiksi kuuma sauna tai erittäin kylmä ilma, voivat laukaista kohtauksen. Kesällä kova helle voi aiheuttaa päänsärkyä. Myös stressi, erityisesti sen laukeaminen, liittyy olennaisesti migreenikohtauksen alkamiseen. Tämä ilmenee kouluviikon päätteeksi lauantaina aamuyöstä herättävänä migreeninä.

Koulussa Matias pärjää erinomaisesti. Koulunkäynti vaatii kuitenkin häneltä tiettyä säännönmukaisuutta. Läksynsä Matias tekee yleensä jo hyvissä ajoin, koska niiden tekeminen myöhään illalla voi häiritä yöunta. Kokeisiin lukemista ei voi jättää viimeiseen iltaan, silla koskaan ei tiedä, milloin migreenikohtaus iskee. Koulun liikuntatunnit hän voi joskus joutua jättämään väliin, jos migreenipäänsärky on alkamassa, koska fyysinen rasitus todennäköisesti vain pahentaisi tilannetta. Välillä Matias on joutunut olemaan koulusta poissa migreenin takia. Jos kohtaus alkaa aamuyöstä, hän voi myöhästyä ensimmäisiltä tunneilta. Vastaavasti hän saattaa joutua lähtemään koulusta kesken päivän. Pari kertaa Matias on laitettu kävelemään koulusta kotiin yksinään. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltava ratkaisu, sillä migreenikohtauksen aikana liikenteen havainnoiminen on vaikeaa. Asiasta keskusteltiin opettajien kanssa ja sovittiin, että tällaisissa tilanteissa soitettaisiin jatkossa Matiaksen isälle.

Opettajilta Matias toivoisi ymmärtäväistä suhtautumista. Hän toivoisi, että myös hänen oma mielipiteensä otettaisiin päänsärkykohtauksen iskiessä huomioon ja että hän saisi jäädä oppitunnille, jos tuntee siihen pystyvänsä. Tällä hetkellä opettajat usein lähettävät hänet kotiin. Toivottavaa olisi myös, että koulussa olisi paikka, johon voisi mennä hetkeksi lepäämään migreenilääkkeen otettuaan. Jos lääke helpottaa oloa, Matias voisi jatkaa koulupäiväänsä normaalisti.