Migreeni

Migreeni ingressi

Migreeni on lapsilla melko yleistä. Koulunsa aloittavista lapsista migreeniä potee noin 3–6 prosenttia, yli kymmenvuotiaista pojista noin 8–15 ja tytöistä jopa 10–25 prosenttia. Migreenin oireet poikkeavat tavallisesta lihasjännityspäänsärystä (ks. myös päänsärky). Samalla lapsella voi kuitenkin olla monenlaista päänsärkyä, esimerkiksi migreeniä sairastavalla esiintyy usein myös jännityspäänsärkyä. Migreeni jaetaan auralliseen ja aurattomaan muotoon. Aurallisessa migreenissä esiintyy ennakko-oireita, kuten näköhäiriöitä.

Migreeni

Oireet

Migreenipäänsärky alkaa usein nopeasti. Se on voimakasta, toispuoleista ja sykkivää. Kohtaukseen voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Lasten migreenikohtaukset ovat lyhyempiä kuin aikuisilla ja päättyvät usein uneen.

Ehkäisy

Jokaisen migreenistä kärsivän kannattaa selvittää omaa migreeniä pahentavat tekijät ja välttää niitä. Migreenikohtauksen voi laukaista mm. vilkkuvat ja kirkkaat valot, hajut, valvominen, emotionaaliset tekijät, stressi ja tietyt ravintoaineet (esimerkiksi suklaa, juusto, sitrushedelmät). Säännöllinen ruokailu, unirytmi ja liikunta voivat ehkäistä migreenikohtauksia.

Hoito

Koululaisen migreeni vaatii aina lääkärin arviointia. Migreenissä käytetään tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi ibuprofeeni) tai parasetamolia, joita saa apteekista myös ilman reseptiä. Annos on kuitenkin suurempi kuin itsehoitolääkkeen pakkauksessa mainittu ja lääkäri määrittää sen yksilöllisesti. Yli 12-vuotiailla lapsilla voi myös olla käytössään samoja migreenin kohtauslääkkeitä kuin aikuisilla. Toistuviin, vaikeisiin migreenikohtauksiin voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää estolääkitystä.

Kohtauksen aikana voi helpottaa oireita lepäämällä viileässä, pimeässä ja rauhallisessa huoneessa.

Erityishuomioita opettajille

Migreenilapsen vanhempien kanssa on hyvä keskustella toimintatavoista migreenikohtauksen ilmaantuessa. On hyvä huomata, että tulehduskipulääkkeiden annokset ovat suurempia kuin tavallisesti ja eroavat itsehoitolääkkeen pakkauksessa ilmoitetuista määristä.

Migreenin ja lihasjännityspäänsäryn eroja
  

Migreeni

Lihasjännityspäänsärky

rasitus pahentaa

liikunta voi helpottaa

oksentelua

ei oksentelua

valonarkuus

ei valonarkuutta

voimakas särky

kohtuullinen särky

alkaa öisinkin

alkaa päiväsaikaan

kohtauksittainen

jatkuva, tasainen

 

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Suomen migreeniyhdistyksen sivuilta löytyy tietoa eri päänsärkytyypeistä, esitteitä muun muassa lasten ja nuorten päänsäryistä sekä lasten päänsärkypäiväkirja.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?