Nuha

Nuha ingressi

Nuhan aiheuttaa yleensä virus. Nuha voi olla myös allergian oire.

Nuha

Oireet

Flunssaviruksen aiheuttaman nuhan oireita ovat muun muassa aivastelu, tukkoisuus ja vuotava nenä. Allerginen nuha alkaa yleensä keväällä, kun lehtipuut alkavat kukkia.

Ehkäisy

Flunssavirukset tarttuvat helposti. Nuhaa voi pyrkiä ehkäisemään pesemällä käsiä. Allergista nuhaa voidaan ehkäistä välttämällä allergiaa aiheuttavia aineita, mikä ei kuitenkaan aina ole mahdollista (esimerkiksi siitepölyallergia).

Hoito

Nuha paranee yleensä itsestään. Tukkoisuuteen auttaa vesihöyryn hengittäminen ja sängyn päätypuolen nostaminen.

Jos kotikonstit eivät riitä, apteekista saa ilman reseptiä lääkkeitä, jotka aukaisevat tukkoista nenää. Nuhaa voi hoitaa limakalvoja supistavalla nenäsumutteella. Sumutetta saa käyttää korkeintaan 10 päivää, alle 10-vuotiaille viisi päivää, sillä muuten lääke voi pahentaa nenän tukkoisuutta. Allergisen nuhan hoitoon voidaan käyttää antihistamiinivalmisteita eri muodoissa tai glukokortikoidinenäsuihkeita.

Jos nuhaan liittyy esimerkiksi voimakasta päänsärkyä, paineen tunnetta poskionteloissa tai yleisvointi huononee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Vihreä, paksu nenäerite voi myös olla merkki bakteeritulehduksesta. Lääkäri arvioi antibioottikuurin tarpeen. Aina kun oireet jatkuvat useita viikkoja tai jo parantuneet oireet palaavat, on syytä mennä lääkäriin.

Lisätietoja

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta löytyy tietoa muun muassa allergisesta nuhasta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?