Päätäit

Päätäit ingressi

Päätäit ovat viimeaikoina yleistyneet ja täiepidemioita esiintyy myös kouluikäisillä. Päätäi hakeutuu hiuspohjaan, pään iholle, jossa se imee verta ravinnokseen. Ihmisen ulkopuolella se kykenee selviytymään korkeintaan pari vuorokautta. Runsaat munansa täi kiinnittää tiukasti hiusten tyviin ja munista kehittyy sukukypsiä aikuisia noin kahdessa viikossa. Aikuisen päätäin elinikä on noin 2–4 viikkoa. Täit tarttuvat aikuisten täiden välityksellä. Tämä tapahtuu yleisimmin läheisessä kosketuksessa, esimerkiksi lasten keskinäisissä leikeissä. Tartunnan voi saada myös välillisesti erilaisten vaatteiden ja esineiden kuten pipojen, pyyhkeiden, kampojen ja korvakuulokkeiden välityksellä, joskaan välillinen tarttuminen ei välttämättä ole niin merkittävä tartunnan lähde. Päätäit eivät ole merkki huonosta hygieniasta.

Päätäit

Oireet

Useimmiten ainoana oireena on hiuspohjan kutina. Raapimisesta iho voi kuitenkin rikkoutua ja tämän seurauksena iho voi tulehtua.

Ehkäisy

Tartuntoja voidaan ennaltaehkäistä välttämällä muun muassa pipojen, harjojen ja kampojen lainaamista. Tiheäkään hiustenpesu ei ehkäise täitartuntoja, sillä täit elävät verta imemällä, eivät liasta. Apteekista on saatavilla valmisteita myös päätäitartuntojen ennaltaehkäisyyn.

Hoito

Hoito on syytä aloittaa mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Täit häädetään pesemällä hiukset apteekeista saatavalla täiden häätöön tarkoitetulla valmisteella, kuten silikoniyhdisteitä (esimerkiksi dimetikoni) sisältävällä täishampoolla tai liuoksella. Ilman reseptiä on saatavilla myös permetriinishampoota. Yleensä hoito kannattaa uusia noin viikon kuluttua valmisteesta riippuen. Shampoopesun yhteydessä hiukset puhdistetaan tiheää kampaa käyttäen. Lisäksi hiukset tulisi kammata tiheäpiikkisellä kammalla joka toinen päivä hiusten pesun jälkeen kahden viikon ajan. Kampa tulee puhdistaa paperiin jokaisen kammalla vedon jälkeen. Hiukset tulisi käydä kahteen kertaan läpi yhdellä kampauskerralla. Kaikki saman perheen jäsenet sekä lähipiiri tulee tarkastaa ja todetut tartunnat tulee hoitaa samanaikaisesti. Samassa sängyssä nukkuvat hoidetaan samanaikaisesti riippumatta siitä, onko heillä todettu täitartuntaa vai ei.

Mahdolliset tartunnanlähteet, kuten tartunnan saaneeseen kosketuksessa olleet asusteet ja vuodevaatteet sekä pyyhkeet vaihdetaan ja pestään pesukoneessa 60 °C vedessä tavallisella pyykinpesuaineella. Pipot ja muut kuumaa pesua kestämättömät vaatteet voidaan pakastaa yön yli tai vaihtoehtoisesti pitää vähintään 2 tuntia 80 asteisessa kuivassa lämmössä esimerkiksi saunassa. Patjat imuroidaan huolellisesti. Kammat ja harjat voidaan käsitellä myös täishampoilla.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?