Poskiontelotulehdus

Poskiontelo ingressi

Poskiontelotulehduksessa poskiontelon limakalvot ovat tulehtuneet. Yleensä poskiontelotulehduksen aiheuttaa virus, mutta flunssan jälkitautina se voi olla myös bakteerin aiheuttama. Poskiontelotulehdus kehittyy yleensä vasta aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alusta.

Poskiontelotulehdus

Oireet

Poskiontelotulehduksen oireita ovat pitkittyvä nuha, märkäinen erite nenässä ja liman valuminen nieluun. Nuha saattaa pitkittyä yli kymmenen päivää kestäväksi. Usein särkee päätä ja joskus myös esiintyy pitkittynyttä, hakkaavaa yskää, joka pahenee öisin. Myös painon tunnetta poskissa ja ohimolla, poski- tai hammassärkyä, yläleuan arkuutta syödessä ja hajuaistin huononemista voi esiintyä.

Hoito

Virusperäinen (tai viruksen aiheuttama) poskiontelotulehdus paranee usein itsestään. Kotikonstina olon helpottamiseksi voi kokeilla höyryhengitystä.

Nenän tukkoisuuteen voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa limakalvoja supistavaa nenäsumutetta (esimerkiksi ksylometatsoliini). Sumutetta saa käyttää korkeintaan 10 päivää, alle 10-vuotiaille viisi päivää, sillä muuten lääke voi pahentaa nenän tukkoisuutta. Glukokortikoidinenäsuihkeesta voi olla apua varsinkin allergista nuhaa tai nenän polyyppitautia sairastaville. Särkyihin voi ottaa tilapäisesti parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos oireet pitkittyvät, vointi huononee, tulee kuumetta tai säryt voimistuvat. Voimakas päänsärky, silmäluomien tai otsan alueen turvotus ja arkuus edellyttävät myös lääkärin arviota. Lääkäri arvioi, onko kyseessä bakteeritulehdus ja onko tarpeen määrätä antibioottikuuri tai tehdä poskionteloiden huuhtelu. Huuhtelu voidaan tehdä, jos esimerkiksi oireet jatkuvat antibioottilääkityksen jälkeen tai tauti pitkittyy.

Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi tarpeeksi elimistössä koko ajan eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin jo aikaisemmin ohi. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin.

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?