Ripuli

Ripuli ingressi

Äkillinen ripuli on yleensä viruksen aiheuttama tartuntatauti. Usein se leviää epidemioina ja tarttuu helposti. Ripuli voi liittyä myös muihin tulehduksiin, kuten välikorvantulehdukseen tai umpilisäketulehdukseen. Myös antibioottikuuri voi aiheuttaa ripulia, koska se tappaa elimistölle haitallisten bakteerien lisäksi myös suolistolle hyödyllisiä bakteereja. Näin se aiheuttaa epätasapainon suoliston bakteerikannassa.

Ripuli

Oireet

Ripulin tyypillisin oire on löysät ulosteet, joita esiintyy useita kertoja vuorokauden aikana. Ripuliin voi liittyä myös kuumetta, oksentelua ja tilapäisiä, lieviä vatsakipuja.

Ehkäisy

Ripulin tarttumista voidaan ehkäistä pesemällä käsiä usein. Kädet tulee pestä aina wc-käynnin jälkeen ja ne on hyvä pyyhkiä kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen.

Hoito

Ripuli paranee useimmiten itsestään muutamassa päivässä. Vaarana on elimistön kuivuminen menetetyn nesteen ja suolojen takia, etenkin jos ripuliin liittyy kuumetta ja oksentelua. Siksi ripulin hoidossa on tärkeintä runsas nesteen juominen. Alaluokkalaisten on juotava nestettä vähintään 1,5–2 litraa vuorokaudessa, ja yläluokkalaisten 2,5 litraa vuorokaudessa pieniä määriä kerrallaan. Juomaksi suositellaan vettä, laimeaa mehua ja laimeaa teetä. Makeat virvoitusjuomat eivät ole suositeltavia ainoana juomana, koska liiallinen sokerimäärä lisää elimistön kuivumisen vaaraa. Ripulin aikana voi syödä tavallista ruokaa, mikäli ruoka maistuu. Hyvin rasvaisia, paistettuja tai voimakkaasti maustettuja ruokia on kuitenkin hyvä välttää.

Jos lapsella on kuivumisen oireita, kuten virtsan vähyyttä sekä kuivat limakalvot, kannattaa juoda apteekista ilman reseptiä saatavaa kuivumisen korjaamiseen tarkoitettua liuosta pakkausohjeen mukaan. Lisäksi voi ottaa probiootteja, kuten maitohappobakteereita joko tablettina tai elintarvikkeissa. Maitohappobakteerien on todettu lyhentävän ripulin kestoa noin vuorokaudella.

Lääkäriin on mentävä, jos ripuli jatkuu yli 5 vuorokautta, ripulointi on runsasta ja siihen liittyy oksentelua, olo on erittäin väsynyt, kuume nousee korkeaksi tai lapsi ei pysty juomaan riittävää määrää nestettä. Myös painon lasku, ulosteessa näkyvä veri ja ripuliin liittyvä jatkuva kova vatsakipu ovat merkkejä, joiden vuoksi kannattaa mennä lääkäriin. Lääkäriin on mentävä aina, jos ripuli on tullut ulkomaan matkan jälkeen, sillä tällöin saatetaan joutua selvittämään laboratoriokokein, tarvitaanko esimerkiksi antibioottihoitoa.

Erityishuomioita opettajille

Lapsi voi palata kouluun, kun ripuli on loppunut ja hän on niin hyvässä kunnossa, että voi syödä normaalisti ja osallistua opetukseen.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?