Syyhy

Syyhy ingressi

Syyhyn aiheuttaa ihmisen syyhypunkki. Se on ainoastaan ihmisen loinen. Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon pintaan usein mutkittelevan 0,5–1 senttimetrin pituisen käytävän, jossa se asuu ja johon munii munansa. Munista kehittyy sukukypsiä aikuisia 10 päivässä.

Syyhy

Syyhy tarttuu ihokosketuksessa. Toistuvassa ja läheisemmässä kosketuksessa syyhy tarttuu helposti. Lapset voivat helposti tartuttaa toisiaan leikkiessään, sillä lasten iho on alttiimpi tartunnalle. Syyhypunkit säilyvät hengissä erillään isännästä normaaleissa huoneolosuhteissa 1–2 vuorokautta. Syyhy voikin tarttua myös vaatteiden välityksellä ja erityisen helposti ne elävät vuodevaatteiden lämmössä ja kosteudessa.

Oireet

Syyhyn ensioire on voimakas iltayöllinen kutina, joka alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Oireet korostuvat sormiväleissä, kämmenissä ja ranteissa sekä pakaraseudussa. Kutinan jälkeen iholle ilmestyy epämääräistä näppylöintiä, vesirakkuloita ja raapimajälkiä. Syyhytartunta varmistuu, kun ihon pinnalta löytyy naaraspunkin kaivamia käytäviä. Lähes aina käytävät löytyvät sormien väleistä ja ranteista, lapsilla myös kämmenistä ja jalkapohjista. Suurennuslasi on hyvä apu, kun etsitään punkin kaivamia käytäviä. Syyhy ei kouluikäisillä ja aikuisilla leviä päähän eikä kasvoille. Alle kouluikäisillä syyhy sen sijaan voi levitä myös pään alueelle.

Ehkäisy

Paras tapa ehkäistä syyhyn leviämistä on tiedottaa lapsen syyhystä heti kouluun. Tartuntoja voidaan ennaltaehkäistä välttämällä paljasta ihokosketusta ja hyvällä käsihygienialla. Vaatteiden läpi syyhypunkki ei tartu, mutta lainavaatteista syyhypunkki voi tarttua. Oppilaita pitää informoida vaatteiden lainauksen riskeistä. Koska syyhypunkit säilyvät elossa tekstiileissä ja myös elottomilla pinnoilla, perusteellinen siivous on välttämätöntä, jos koululla on esiintynyt yksikin tartuntatapaus. Siivoojilla pitää olla suojakäsineet, kun he käsittelevät pestäviä tekstiilejä.

Hoito

Syyhypunkit häädetään permetriiniä sisältävällä voiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. Hoito-ohjeet ovat pakkausselosteessa. Kertahoito yleensä auttaa, mutta tehon varmistamiseksi hoito uusitaan viikon kuluttua. Myös oireettomat henkilöt on tärkeä hoitaa, mutta heille riittää kertahoito.

Syyhyn takia kodissa ei tarvitse ryhtyä perusteellisempiin siivoustoimenpiteisiin. Helposti pestävät vaatteet on hyvä pestä normaalin pesuohjelman mukaan (esimerkiksi lasten suojapuvut). Tavallisesti käytössä olevia vaatteita pyritään olemaan pitämättä muutaman päivän ajan tai ne kuumakäsitellään vähintään 60 asteessa 20 minuuttia. Pakkanen ja kuumuus tuhoavat punkkeja tehokkaasti.

Lääkäriin täytyy hakeutua, jos

  • On syytä epäillä bakteeritulehdusta iholla, esimerkiksi jos raavittu alue märkii.
  • Oireet ovat voimakkaat.
  • Itsehoito ja itselääkintä eivät auta 2–3 viikossa tai kutina alkaa uudelleen muutaman viikon kuluttua.

Kutina kestää hoidon jälkeen vielä 2–3 viikkoa, vaikka paraneminen on alkanut. Permetriinilääkityksen jälkeen ihottumaa ja kutinaa voidaan hoitaa voiteella, jossa on kortisonia ja antibakteerista ainetta. Voidetta levitetään ihottumakohtiin kahdesti päivässä niin kauan kuin ihottumaa esiintyy. Kutinaa voi tarvittaessa lievittää myös ilman reseptiä saatavalla antihistamiini-lääkityksellä.

Erityishuomioita opettajille

Jos yhdelläkin oppilaalla todetaan syyhypunkkitartunta, pyydetään terveydenhoitajalta toimintaohjeet. Oireileva lapsi ja oppilaan perheenjäsenet hoidetaan kotona. Syyhy ei tartu enää 24 tunnin jälkeen hoidon aloittamisesta, joten oppilas voi palata kouluun hoidon jälkeen. Syyhyn pitkästä itämisajasta johtuen voidaan kuitenkin olettaa, että tartuntoja on useita. Lasten vanhempia on tärkeää informoida ja kehottaa heitä tarkkailemaan lastensa oireita ja antaa heille ohjeet hoitoon hakeutumisesta tarvittaessa. Kaikkien lasten ja opettajien samanaikaista syyhyhoitoa tulee harkita tapauskohtaisesti – mieluimmin alueen terveyskeskuksen infektiotaudeista vastaavaa lääkäriä konsultoiden. Lisäksi koulussa täytyy huomioida välillisen tartunnan mahdollisuus. Välillisen tartunnan mahdollisuutta pienennetään tehostetulla siivouksella.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?