Tapausseloste syyhystä

Tapausseloste ingressi

Tässä tapausselostuksessa kuvataan, miten eräällä koululla ehkäistiin syyhytartuntojen leviäminen. Terveydenhoitaja sai tiedon syyhypunkkitartunnoista perheen äidiltä puhelimitse. Perheen isä työskenteli vanhusten hoitokodissa, jossa oli todettu aiemmin syksyllä syyhypunkkitartuntoja. Perheen neljäs- ja kolmasluokkalaiset tytöt olivat saaneet syyhytartunnan. Tyttöjen ihottumaoireita ja kutinaa oli ollut useita viikkoja. Tyttöjä oli käytetty monta kertaa lääkärissä ja ihottumaa oli hoidettu erilaisilla voiteilla. Vasta ihotautilääkäri oli osannut epäillä syyhyä yöllisen kovan kutinan vuoksi. Sen jälkeen syyhypunkkitartunta oli saatu diagnosoitua oikein. Perhe hoidettiin permetriinivoiteella ja tytöt olivat kaksi päivää poissa koulusta.

Tapausseloste syyhystä

Koulussa aloitettiin ennaltaehkäisevä työ välittömästi, kun tieto tartunnasta saatiin. Kouluterveydenhoitaja, ylihoitaja ja ylilääkäri suunnittelivat käytännön ohjeet kouluille ja tiedottamisen koteihin. Koululla aloitettiin tehostettu käsihygienia. Jokaisen luokan ja muiden tilojen ovien läheisyyteen hankittiin käsien desinfiointipiste. Oppilaat ja muu henkilökunta ohjeistettiin desinfioimaan kätensä aina kouluun tullessa ja sieltä kotiin lähtiessä. Kädet desinfiointiin aina, kun oppilaat menivät ruokailemaan. Tehostettua käsien desinfiointia jatkettiin kuusi viikkoa. Tänä aikana oppilaita ja henkilökuntaa neuvottiin välttämään paljasta ihokosketusta ja myös kättelemistä.

Ehkäisevät toimenpiteet jouduttiin ohjeistamaan kahdelle eri koululle, koska tartunnan saaneiden oppilaiden koulu oli remontissa. Oppilaat opiskelivat väliaikaisissa tiloissa ja ruokailivat päivittäin toisen koulun ruokalassa. Tartunnan saaneiden koululla oli 105 oppilasta ja toisella koululla noin 400 oppilasta.

Kouluterveydenhoitajan vastaanotolle tuli useita (kuitenkin alle 10) oppilaita tarkastuttamaan iho-oireita. Lähinnä heillä oli kutinaa sormien välissä ja muualla kehossaan. Muutaman heistä terveydenhoitaja lähetti lääkärin vastaanotolle, koska ei itse ollut aivan varma, oliko kyseessä syyhypunkin aiheuttama oire. Tarkastetuilla oppilailla ei kuitenkaan ollut syyhytartuntaa, joten ehkäisevä kampanja toimi.

Koululle laadittiin kirjalliset ohjeet sen varalle, että syyhypunkkitartuntoja ilmenisi tulevaisuudessa. Ohjeet ovat nyt käytössä terveydenhoitajalla ja opetushenkilökunnalla.