Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy ingressi

Tämä teksti on kirjoitettu siten, että sen voi tulostaa oppilaille.

Jälkiehkäisy

Tulosta tämä sivu (pdf)

Milloin tarvitset jälkiehkäisyä?

Tarvitset jälkiehkäisyä, jos olet ollut yhdynnässä ilman ehkäisyä tai kondomi rikkoutuu, etkä halua tulla raskaaksi. Jälkiehkäisy tehoaa parhaiten, kun otat sen mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen eli mieluiten 12 tunnin sisällä. Voit ottaa jälkiehkäisyn kuitenkin vielä 3–5 vuorokauden kuluttua yhdynnästä (valmisteesta riippuen).

Mistä saat jälkiehkäisytabletit?

Jälkiehkäisytabletteja myydään apteekissa ilman reseptiä. Apteekit ovat velvollisia selvittämään joitakin tietoja kaikilta jälkiehkäisytabletteja ostavilta. Sinulta kysytään muun muassa, käytätkö muita lääkkeitä tai onko sinulla maksa-, sydän- tai tulehduksellinen suolistosairaus. Näillä kysymyksillä halutaan selvittää, sopiiko valmiste sinulle.

Tietoa lääkkeistä

Levonorgestreelia sisältävä jälkiehkäisytabletti otetaan suun kautta kerta-annoksena 72 tunnin eli kolmen päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisymenetelmän petettyä.

Ulipristaaliasetaattia sisältävä jälkiehkäisytabletti otetaan suun kautta kerta-annoksena 120 tunnin eli viiden päivän kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisymenetelmän petettyä.

Molempien lääkkeiden raskautta estävä vaikutus perustuu keltarauhashormoniin. Haittavaikutuksia ovat mm. päänsärky, rintojen arkuus ja pahoinvointi. Ne ovat ohimeneviä ja vaarattomia haittavaikutuksia. Kummastakaan lääkkeestä ei ole sikiölle haittaa, vaikka tulisitkin raskaaksi. Jos kuukautisesi ovat yli 5 päivää myöhässä, tee raskaustesti. Tarkempia tietoja saat apteekista ja lääkkeen pakkausselosteesta.

Erityishuomioita

  • Kerro apteekissa muista lääkkeistäsi ja sairauksistasi.
  • Jälkiehkäisy on tarkoitettu ainoastaan erityistilanteisiin, ei säännöllisesti käytettäväksi.
  • Jos tarvitset varmaa säännöllistä ehkäisyä, ota yhteyttä esim. kouluterveydenhoitajaan, joka ohjaa sinut eteenpäin lääkärille.
  • Jälkiehkäisytabletti ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Väestöliiton sivuilta löytyy nuorille suunnattua tietoa raskauden ehkäisystä, myös jälkiehkäisystä.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Raskauden ehkäisy

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?