Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisy ingressi

Raskauden ehkäisemiseen on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja. Kaikki ehkäisyvaihtoehdot eivät sovellu nuorten käyttöön. Nuorille sopivia ehkäisyvaihtoehtoja ovat esimerkiksi kondomi ja yhdistelmäehkäisyvalmisteet. Ennen ehkäisyn aloittamista on hyvä selvittää hoitajan tai lääkärin vastaanotolla erilaisia elämäntapoihin, terveydentilaan ja suvussa esiintyviin riskitekijöihin liittyviä asioita, jotta sopiva ehkäisymenetelmä voidaan valita.

Raskauden ehkäisy

Kondomi

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka antaa suojan myös sukupuolitauteja vastaan. Kondomeista on myös lateksittomia vaihtoehtoja, jotka käyvät kumiallergisille. Ehkäisyvarmuus on oikein käytettynä 97 %. Kondomeja saa kaupoista ja apteekeista.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

Lääkärin määräämiä yhdistelmäehkäisyvalmisteita on olemassa tabletteina, ehkäisyrenkaana ja laastarina. Niiden teho perustuu kykyyn estää munasolun kehittyminen tai hedelmöityminen. Valmisteet sisältävät kahta eri hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia. Oikein käytettynä yhdistelmäehkäisyvalmisteiden teho on noin 99 prosenttia. Yleensä kuukautiskivut ja vuodon määrä vähenevät.

Yhdistelmäehkäisytabletit

Yhdistelmäehkäisytabletti otetaan suunnilleen samaan kellonaikaan joka päivä. Yleensä 21 käyttövuorokauden jälkeen pidetään 7 vuorokauden tauko, jolloin kuukautisvuoto tulee. Ehkäisyteho säilyy myös tauon aikana. Oksentelu ja ripulointi saattavat heikentää tablettien ehkäisyvarmuutta. Lisäksi jotkut lääkkeet saattavat heikentää ehkäisytehoa, minkä vuoksi ehkäisytablettien käytöstä kannattaa kertoa aina lääkärissä ja apteekissa.

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on emättimeen laitettava muovinen rengas, joka vapauttaa elimistöön estrogeeni- ja keltarauhashormonia. Rengas on emättimessä kolme viikkoa, jonka jälkeen se poistetaan. Viikon tauon jälkeen uusi rengas laitetaan emättimeen. Ehkäisyteho säilyy myös tauon aikana.

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari kiinnitetään puhtaalle iholle, mutta ei rintojen alueelle. Samaa laastaria pidetään 7 vuorokautta ja tämän jälkeen vaihdetaan uusi laastari. Kolmen viikon jälkeen pidetään viikon tauko. Ehkäisyteho säilyy tauon aikana.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Väestöliiton sivuilta löytyy nuorille suunnattua tietoa raskauden ehkäisystä. Sieltä löytyvät myös kondomin käyttöohjeet.

Jälkiehkäisy

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?