Vatsakipu

Vatsakipu ingressi

Vatsakivut ovat yleisiä koululaisilla ja ne voivat johtua monesta eri syystä, kuten sopimattoman ruoan syömisestä, ruoan ahmimisesta, jännittämisestä, kovasta juoksemisesta, ummetuksesta, ilmavaivoista tai kuukautisista. Yleensä lievä vatsakipu, joka ei jatku pitkään, on vaaratonta.

Vatsakipu

Oireet

Vatsakivun syystä riippuen siihen voi liittyä myös muita oireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, pahoinvointia, ripulia, ummetusta tai oksentelua.

Hoito

Hoito riippuu vatsakivun syystä. Joissakin tapauksissa riittää tapojen muuttaminen, kuten ruokailutilanteen rauhoittaminen. Keliakiassa ja laktoosi-intoleranssissa hoidoksi riittää yleensä ruokavalion muuttaminen.

Vatsakivun hoitoon käytetään lääkettä vain, jos kivun syy on tiedossa ja siihen on olemassa sopiva lääke. Esimerkiksi kuukautiskipuihin voidaan käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ja tilapäisestä ummetuksesta johtuvaan vatsakipuun ummetuslääkkeitä.

Jos vatsakipu on kovaa, vatsa tulee kipeäksi yhtäkkiä ja kipu jatkuu useita tunteja tai kipu paikallistuu tiettyyn kohtaan, tulisi lapsi viedä lääkäriin. Myös vatsakipuun liittyvä kuume, oksentelu tai virtsaamisvaivat ovat merkkejä, joiden vuoksi kannattaa mennä lääkäriin.

Erityishuomioita opettajille

Jos lapsi kärsii toistuvista vatsakivuista, kannattaa keskustella vanhempien kanssa, jotta voidaan selvittää, onko syy kouluun tai kotiin liittyvissä asioissa.

Umpilisäketulehduksen mahdollisuus vatsakipujen syynä on aina syytä muistaa. Kipu alkaa yleensä navan seudulta, mutta siirtyy oikealle alavatsalle. Lapsi voi valittaa, että koko vatsa on kipeä. Kipu voimistuu liikkuessa ja lapsen ei kärsi arastelematta esimerkiksi hypätä tasajalkaa ilmaan tai pieneltä jakkaralta alas. Yleisiä umpisuolen tulehduksen oireita ovat myös oksentelu ja kuume. Jos epäillään umpisuolen tulehdusta, on lapsi vietävä lääkäriin välittömästi.

Lisätietoja

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?