Virtsatieinfektio

Virtsatieinfektio ingressi

Virtsatieinfektio on bakteerin aiheuttama tulehdus virtsarakossa. Hoitamattomana tulehdus voi nousta munuaisiin asti ja aiheuttaa munuaiskudoksen vaurioitumisen. Virtsatieinfektio on huomattavasti yleisempi tytöillä kuin pojilla

Virtsatieinfektio

Oireet

Tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa sekä alavatsakivut.

Ehkäisy

Jos tulehduksia on enemmän kuin kolme yhden vuoden aikana, lääkäri voi määrätä estolääkityksen. Toistuvia virtsatieinfektioita voi pyrkiä ehkäisemään myös juomalla karpalomehua tai ottamalla C-vitamiinia, jotka happamoittavat virtsaa. Runsas veden juominen ja rakon tiheä tyhjentäminen voivat myös auttaa. Ummetus voi olla myös altistava tekijä virtsatieinfektion syntymiselle, joten ummetuksen välttämisestä voi olla hyötyä.

Hoito

Lasten ja nuorten virtsatieinfektio vaatii aina lääkärin hoitoa. Lääkärissä virtsanäytteestä määritetään laboratoriokokeella tulehduksen aiheuttanut bakteeri, minkä perusteella lääkäri määrää antibioottikuurin. Lääkärin harkinnan mukaan voidaan tehdä myös muita tutkimuksia, esimerkiksi kaikukuvaus (ultraäänitutkimus) virtsateiden rakenteen selvittämisesksi.

Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi tarpeeksi elimistössä koko ajan eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin jo aikaisemmin ohi. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin.

Lisätietoja

Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?