Yskä

Yskä ingressi

Yskä on oire jostakin sairaudesta. Yleisimmin se liittyy hengitystietulehduksiin. Yskimisellä on myös tärkeä tehtävä elimistössä, sillä se on puolustusmekanismi, joka pitää hengitystiet puhtaina.

Yskä

Oireet

Flunssaan liittyvä yskä on usein ärsytysyskää eli se oireilee kurkun kutinana ja yskänkohtauksina.

Hoito

Yskää voi hoitaa kotikonstein juomalla lämmintä nestettä. Neste edistää liman poistumista. Myös sängyn päätypuolen nostaminen öisin voi helpottaa oloa. Hunaja saattaa helpottaa oireita ainakin yöllä esiintyvän yskän lyhytaikaisessa hoidossa, mutta hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille. Yskä paranee yleensä itsestään eikä sitä tarvitse lääkitä. Yskänlääkkeiden teho on nykytiedon mukaan kyseenalainen.

Lääkäriin on syytä mennä, jos yskä jatkuu pitkään, yskökset ovat märkäisiä tai yskään liittyy hengenahdistusta tai kipua. Myös yskään liittyvät närästysoireet ja pitkään jatkuva yöyskä kuuluvat lääkärin hoitoon. Taustalla voi olla jokin muu sairaus kuin tavanomainen flunssa, esimerkiksi astma.

Erityishuomioita opettajille

Lievä yskä ilman muita oireita ei estä liikuntatunnille osallistumista.

Puuskainen, hengenahdistusta ja oksenteluakin aiheuttava yskä voi olla hinkuyskää. Hinkuyskä on koululaiselle vaaraton mutta häiritsevä tauti. Se on erittäin tarttuva. Myös rokotetut lapset voivat saada hinkuyskän, sillä rokote antaa suojan vain 3–5 vuodeksi. Jos on epäilys hinkuyskästä, oppilas kannattaa lähettää lääkäriin. Lääkäriin pitää ohjata mahdollisimman pian, sillä antibioottikuuri tehoaa parhaiten oireisiin, jos se on aloitettu 1–2 viikon sisällä oireiden alkamisesta.

Yli kuukauden oireilleita ei yleensä kannata enää hoitaa antibiootilla, vaan tuolloin joudutaan odottamaan taudin paranemista, mihin voi mennä viikkoja aikaa. Oppilaan tulisi olla poissa koulusta viisi vuorokautta antibioottikuurin aloittamisen jälkeen. Mikäli koululainen on yskinyt jo kolme viikkoa, häntä ei tarvitse enää eristää muista oppilaista. Oppilaiden vanhempia on myös hyvä informoida hinkuyskäepidemiasta, sillä perheen pienille lapsille hinkuyskä voi olla vaarallinen.

Lisätietoja

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Miten käytät lääkettäsi oikein?