Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy

Tämä teksti on kirjoitettu siten, että sen voi tulostaa oppilaille.

Milloin tarvitset jälkiehkäisyä?

Tarvitset jälkiehkäisyä, jos olet ollut yhdynnässä ilman ehkäisyä tai kondomi rikkoutuu, etkä halua tulla raskaaksi. Jälkiehkäisy tehoaa parhaiten, kun otat sen mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen eli mieluiten 12 tunnin sisällä. Voit ottaa jälkiehkäisyn kuitenkin vielä 72 tunnin kuluttua yhdynnästä.

Mistä saat jälkiehkäisytabletit?

Jälkiehkäisytabletteja myydään apteekissa ilman reseptiä. Apteekit ovat velvollisia selvittämään joitakin tietoja kaikilta jälkiehkäisytabletteja ostavilta. Sinulta kysytään mm. käytätkö muita lääkkeitä tai onko sinulla maksa-, sydän- tai tulehduksellinen suolistosairaus. Näillä kysymyksillä halutaan selvittää, sopiiko valmiste sinulle.

Tietoa lääkkeestä

Levonorgestreelia sisältävä jälkiehkäisytabletti otetaan suun kautta kerta-annoksena. Lääkkeen raskautta estävä vaikutus perustuu keltarauhashormoniin. Haittavaikutuksia ovat mm. päänsärky, turvotus ja huonovointisuus. Ne ovat ohimeneviä ja vaarattomia haittavaikutuksia. Lääkkeestä ei ole sikiölle haittaa, vaikka tulisitkin raskaaksi. Jos kuukautisesi ovat yli 5 päivää myöhässä, tee raskaustesti. Tarkempia tietoja saat apteekista ja lääkkeen pakkausselosteesta.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita

  • Kerro apteekissa muista lääkkeistäsi ja sairauksistasi.
  • Jälkiehkäisy on tarkoitettu ainoastaan erityistilanteisiin, ei säännöllisesti käytettäväksi.
  • Jos tarvitset varmaa säännöllistä ehkäisyä, ota yhteyttä esim. kouluterveydenhoitajaan, joka ohjaa sinut eteenpäin lääkärille.
  • Jälkiehkäisytabletti ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Lisätietoa

Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan aineen mukaan Fimean lääkehaulla.

Väestöliiton sivuilta löytyy nuorille suunnattua tietoa raskauden ehkäisystä, myös jälkiehkäisystä.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.

Raskauden ehkäisy