Keuhkoputkitulehdus

Keuhkoputkitulehdus

Keuhkoputkitulehduksessa henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvolla on tulehdus, jonka aiheuttaa yleensä virus. Keuhkoputkitulehdus esiintyy yleensä flunssan yhteydessä.

Oireet

Tyypillisimmät oireet ovat yskä ja yskösten erittyminen. Yskä kestää useimmilla noin 2 viikkoa. Tavallisesti esiintyy myös muita oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, käheyttä, sekä yleisoireita kuten päänsärkyä, lihaskipua, voimattomuuden tunnetta ja kuumetta.

Hoito

Hoito on oireenmukaista, sillä suurin osa keuhkoputkitulehduksista on virusperäisiä, jolloin tauti paranee useimmiten itsestään. Keuhkoputkitulehduksesta toipuminen voi kestää jopa 3–4 viikkoa. Lämmin juotava tai höyryn hengittäminen voivat helpottaa yskää.

Lääkäriin on syytä mennä, jos yskä pitkittyy tai paremman vaiheen jälkeen tila taas huononee, sillä tulehdus voi muuttua keuhkokuumeeksi. Lääkäriin on mentävä myös, jos hankaliin oireisiin liittyy kuume yli 38 astetta tai rintakipuja, tai mikäli yskökset muuttuvat verisiksi tai hengitys muuttuu vaikeaksi.

Antibioottihoito aloitetaan vain, jos taudin aiheuttaja on bakteeri. Antibioottikuurin aikana on tärkeää ottaa tabletit säännöllisin väliajoin, jotta lääkettä olisi tarpeeksi elimistössä koko ajan eivätkä bakteerit pääsisi lisääntymään. Kuuri pitää syödä loppuun asti, vaikka oireet menisivätkin ohi jo aikaisemmin. Muuten elimistöön saattaa jäädä bakteereita, joille kehittyy vastustuskyky antibioottia vastaan eikä antibiootti myöhemmin tehoa niihin.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella. Keuhkoputkitulehdukseen sairastunut lapsi voi yskiä koulussakin useita viikkoja ja yskä voi estää lapsen liikuntatunnille osallistumisen.Pitkittynyt yskä voi olla oire astmasta. Vanhempien kanssa on syytä keskustella, jos yskä jatkuu huomattavan pitkään.

Lisätietoja:

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.