Kuume

Kuume

Kuume on elimistön puolustusmekanismi ja se voi liittyä tulehdussairauksien lisäksi moniin muihin sairauksiin.

Oireet

Kuumeen rajana pidetään yleensä elimistön lämpötilan nousua aamulla yli 37,5 °C. Olo tuntuu väsyneeltä ja vilunväristykset ovat mahdollisia.

Hoito

Tärkeää on levätä ja nauttia riittävästi nestettä, sillä kuumeessa elimistöstä haihtuu normaalia enemmän vettä. Vaatetuksen vähentäminen alentaa kuumetta, samoin huoneen lämpötilan laskeminen ja suihkuttelu viileällä vedellä.

Kuumetta ei tarvitse välttämättä alentaa. Jos olo tuntuu hankalalta tai kuume on yli 38,5 °C, kuumetta voi alentaa apteekista ilman reseptiä saatavilla parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos yleisvointi huononee ja kuume jatkuu korkeana usean vuorokauden ajan. Jos tulee uusia oireita, kuten korvasärkyä, virtsavaivoja, hengenahdistusta, verenpurkaumia iholla, niveloireita, sekavuutta, niskajäykkyyttä tai kovaa päänsärkyä, voi kyse olla esim. vaikeasta antibioottihoitoa edellyttävästä bakteeritulehduksesta. Jos lapsella esiintyy toistuvia kuumevaiheita ilman muita oireita, on myös syytä hakeutua lääkäriin.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Kouluun voi palata, kun yleisvointi sallii, mutta yksi kuumeeton päivä on hyvä olla kotona. Liikuntatunnille osallistuminen arvioidaan oppilaan yleisvoinnin ja liikunnan rasittavuuden perusteella.

Lisätietoja:

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.