Lastenreuma

Lastenreuma

Lastenreuma (eli lapsen idiopaattinen artriitti) on alle 16-vuotiaana sairastuneen lapsen tai nuoren niveltulehdus, joka on kestänyt vähintään kuusi viikkoa ja jonka syytä ei tunneta. Se on suhteellisen harvinainen sairaus, arviolta 140–160 lasta Suomessa sairastuu siihen vuosittain.

Oireet

Yleisimmät oireet ovat aamujäykkyys ja ontuminen, nivelen turvotus ja kipu. Nivelen käyttörajoitukset voivat ilmetä myös siten, että lapsi muuttaa raajan, esim. käden käyttötapaa. Yleisoireisen lastenreuman tunnusmerkkejä ovat korkea sahaava kuume ja paikkaa vaihtava hento punatäpläinen ihottuma. Lapsi ei välttämättä osaa ilmaista kipua, vaan kipuilu saattaa ilmetä yleisenä kärttyisyytenä.

Hoito

Lastenreuma vaatii aina lääkärin hoitoa. Hoito räätälöidään kullekin lapselle yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa taudin vaikeusaste. Hoidon kulmakivenä on lääkehoito. Se koostuu yleensä useiden lääkkeiden yhdistelmästä. Mukana on aina tulehduskipulääke, joka vähentää aamujäykkyyttä ja kipua.

Fysioterapialla ylläpidetään nivelten toimintakykyä ja liikkuvuutta. Liikunta on myös tärkeä osa hoitoa. Liikuntalajeista lapsireumaatikolle sopivat lajit, joissa niveliin ei kohdistu suurta kuormitusta. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi uinti ja pyöräily.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Tulehduksen aktiivisessa vaiheessa lapsen liikkuminen saattaa olla rajoittunutta ja se saattaa tehdä kipeää. Opettajan on hyvä ottaa tämä huomioon esimerkiksi liikuntatuntien aikana.

Lisätietoja:

Reumaliiton sivuilta löytyvään Reuma-aapiseen on koottu tiivis tietopaketti, josta löytyy tietoa reumasairauksista ja niiden hoidoista.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.