Migreeni

 

Migreeni

Migreeni on lapsilla melko yleistä. Koulunsa aloittavista lapsista migreeniä potee n. 3–6 %, yli kymmenvuotiaista pojista n. 8–15 % ja tytöistä jopa 10–25 %. Migreenin oireet poikkeavat tavallisesta lihasjännityspäänsärystä (ks. myös päänsärky). Migreeni jaetaan auralliseen ja aurattomaan muotoon. Aurallisessa migreenissä esiintyy ennakko-oireita, kuten näköhäiriöitä.

Oireet

Migreenipäänsärky alkaa usein nopeasti. Se on voimakasta, toispuoleista ja sykkivää. Kohtaukseen voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Lasten migreenikohtaukset ovat lyhyempiä kuin aikuisilla ja päättyvät usein uneen.

Ehkäisy

Jokaisen migreenistä kärsivän kannattaa selvittää omaa migreeniä pahentavat tekijät ja välttää niitä. Migreenikohtauksen voi laukaista mm. vilkkuvat ja kirkkaat valot, hajut, valvominen, emotionaaliset tekijät, stressi ja tietyt ravintoaineet (esim. suklaa, juusto, sitrushedelmät). Säännöllinen ruokailu, unirytmi ja liikunta voivat ehkäistä migreenikohtauksia.

Hoito

Koululaisen migreeni vaatii aina lääkärin arviointia. Migreenissä käytetään tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni) tai parasetamolia, joita saa apteekista myös ilman reseptiä. Annos on kuitenkin suurempi kuin itsehoitolääkkeen pakkauksessa mainittu ja lääkäri määrittää sen yksilöllisesti. Yli 12-vuotiailla lapsilla voi myös olla käytössään samoja migreenin kohtauslääkkeitä kuin aikuisilla. Toistuviin, vaikeisiin migreenikohtauksiin voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää estolääkitystä.Kohtauksen aikana voi helpottaa oireita lepäämällä viileässä, pimeässä ja rauhallisessa huoneessa.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Migreenilapsen vanhempien kanssa on hyvä keskustella toimintatavoista migreenikohtauksen ilmaantuessa. On hyvä huomata, että tulehduskipulääkkeiden annokset ovat suurempia kuin tavallisesti ja eroavat itsehoitolääkkeen pakkauksessa ilmoitetuista määristä.

 

Migreenin ja lihasjännityspäänsäryn eroja
 

 
Migreeni Lihasjännityspäänsärky
rasitus pahentaa liikunta voi helpottaa
oksentelua ei oksentelua
valonarkuus ei valonarkuutta
voimakas särky kohtuullinen särky
alkaa öisinkin alkaa päiväsaikaan
kohtauksittainen jatkuva, tasainen

 

Lisätietoja:

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Suomen migreeniyhdistyksen sivuilta löytyy tietoa eri päänsärkytyypeistä, esitteitä mm. lasten ja nuorten päänsäryistä sekä lasten päänsärkypäiväkirja.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.