Päänsärky

 

Päänsärky

Lihasjännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto, joka liittyy niska- ja hartiaseudun lihasten jännitystilaan, psyykkisiin tekijöihin (esim. masennus, koulupelko, univaikeus) tai virheelliseen purentaan. Päänsäryn syynä voi olla myös flunssa, kuukautisten alkaminen, meluisa ympäristö, stressi tai väsymys. Lihasjännityspäänsäryn oireet poikkeavat migreenistä (ks. myös migreeni).

Oireet

Lihasjännityspäänsäryssä oireena ovat jomotus takaraivossa ja ohimoilla, mistä se leviää koko päähän. Kipu tuntuu usein puristavana ja se alkaa vähitellen pahentuen iltaa kohti.

Ehkäisy

Säännöllinen ruokailu, riittävä uni, lepo, hyvä työasento ja liikunta voivat ehkäistä päänsärkyä.

Hoito

Lapsen päänsäryn syy on aina pyrittävä selvittämään. Jos päänsärky jatkuu pidempään tai sitä esiintyy toistuvasti, on syytä käydä lääkärissä. Mikäli päänsärkyyn liittyy muita oireita, kuten tajunnan häiriötä, niskajäykkyyttä, näkö-, kuulo- tai tasapainohäiriötä, on syytä mennä lääkäriin heti. Jos on epäilys, että päänsärky voi johtua purennasta, on otettava yhteys hammaslääkäriin. Näön heikkenemisestä johtuva päänsärky kuuluu silmälääkärin arvioitavaksi.

Lihasjännityspäänsäryn lääkkeettömiä hoitokeinoja ovat rentoutuminen, kävely raittiissa ilmassa, venyttely, liikunta, kipeiden alueiden hieronta ja kylmäpussin pitäminen kipeytyneellä alueella.

Päänsärkyyn voi tilapäisesti ottaa apteekista ilman reseptiä saatavaa kipulääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Parasetamoli sopii herkkävatsaisille ja astmaatikoille.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Päänsärkyä valittavalta lapselta kannattaa kysyä, onko hän syönyt riittävästi ja ollut ulkona välitunnin aikana. Aina päänsäryn hoitoon ei tarvita kipulääkkeitä. Lasten niska- ja hartiavaivat ovat lisääntyneet, joten kannattaa kiinnittää huomiota usein päänsärkyä valittavien oppilaiden työasentoon ja pulpetin sopivuuteen. Vanhempiin kannattaa ottaa yhteyttä, mikäli lapsi valittaa päänsärkyä toistuvasti.

Migreenin ja lihasjännityspäänsäryn eroja
Migreeni Lihasjännityspäänsärky
rasitus pahentaa liikunta voi helpottaa
oksentelua ei valonarkuutta
voimakas särky kohtuullinen särky
alkaa öisinkin alkaa päiväsaikaan
kohtauksittainen jatkuva, tasainen

 

Lisätietoja:

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.