Päätäit

Päätäit

Päätäit ovat viimeaikoina yleistyneet ja täiepidemioita esiintyy myös kouluikäisillä. Päätäi hakeutuu hiuspohjaan, pään iholle, jossa se imee verta ravinnokseen. Ihmisen ulkopuolella se kykenee selviytymään korkeintaan pari vuorokautta. Runsaat munansa täi kiinnittää tiukasti hiusten tyviin ja munista kehittyy sukukypsiä aikuisia noin kahdessa viikossa. Aikuisen päätäin elinikä on noin 2–4 viikkoa. Täit tarttuvat aikuisten täiden eikä munien välityksellä. Tämä tapahtuu yleisimmin läheisessä kosketuksessa, esimerkiksi lasten keskinäisissä leikeissä. Tartunnan voi saada myös välillisesti erilaisten vaatteiden ja esineiden kuten pipojen, pyyhkeiden, kampojen ja korvakuulokkeiden välityksellä.

Oireet

Useimmiten ainoana oireena on hiuspohjan kutina. Raapimisesta iho voi kuitenkin rikkoutua ja tämän seurauksena iho voi tulehtua.

Ehkäisy

Tartuntoja voidaan ennaltaehkäistä välttämällä mm. pipojen, harjojen ja kampojen lainaamista. Tiheäkään hiustenpesu ei ehkäise täitartuntoja, sillä täit elävät verta imemällä, eivät liasta.

Hoito

Täit häädetään pesemällä hiukset apteekeista ilman reseptiä saatavalla permetriini- tai malationisampoolla. Yleensä hoito kannattaa uusia noin viikon kuluttua. Sampoopesun yhteydessä hiukset puhdistetaan tiheää kampaa käyttäen. Kaikki saman perheen jäsenet hoidetaan samanaikaisesti riippumatta siitä, onko heillä todettu täitartuntaa vai ei.

Mahdolliset tartunnanlähteet, kuten tartunnan saaneeseen kosketuksessa olleet asusteet ja vuodevaatteet sekä pyyhkeet vaihdetaan ja pestään pesukoneessa 60 °C vedessä tavallisella pyykinpesuaineella. Pipot ja muut kuumaa pesua kestämättömät vaatteet voidaan pakastaa yön yli tai vaihtoehtoisesti pitää vähintään 2 tuntia 80 asteisessa kuivassa lämmössä esim. saunassa. Patjat imuroidaan huolellisesti. Kammat ja harjat voidaan käsitellä myös täishampoilla.

Perustietoa lääkkeiden oikeanlaisesta käytöstä löydät sivulta Käytätkö lääkettäsi oikein?

Erityishuomioita opettajille

Jos yhdelläkin lapsella todetaan täitartunta, pyydetään terveydenhoitajalta toimintaohjeet. Vanhemmille lähetetään pyyntö tarkastaa lapsensa hiukset, niska ja korvantaukset täiden ja munien löytämiseksi sekä hoito-ohjeet, mikäli täitä löytyy. Jos täitä todetaan samassa luokassa useammalla lapsella, tulee harkita koko luokan samanaikaista hoitamista. Kouluun lapset voivat palata heti seuraavana päivänä hoidon aloittamisen jälkeen.

Lisätietoja:

Tietoa lääkkeestä löydät kauppanimellä Fimean lääkehausta. Hae lääkkeiden kauppanimet vaikuttavan lääkeaineen mukaan Kelan lääkehausta.

Terveyskirjastosta voit hakea tietoa sairauden nimellä.